Filmul polonez vine la Cinema Arta

PrintÎn perioada 3-6 aprilie, „Zilele Filmului Polonez” ajung pentru a patra oară în Tîrgu Mureș. Institutul Polonez a selectat în acest an pentru voi patru filme noi, produse în 2011 și 2012, care, prin tematica lor diferită, prezintă noile direcții în cinematografia poloneză actuală. Partener local: Asociația K’ARTE. Evenimentul este găzduit de Cinema Arta, iar proiecțiile au loc de la ora 18:30. Sponsor local al evenimentului este MobilaDalin.

Descrierea filmelor:

80 DE MILIOANE / 80 milionów

Polonia, 2011, 102 min.

Regia: Waldemar Krzystek

Scenariul: Waldemar Krzystek, Krzysztof Kopka

TÂRGU MUREȘ – 3 aprilie, ora 18.30

Filmul e bazat pe evenimente reale care au avut loc la Wrocław, în 1981. Cu puţin timp înainte de proclamarea legii marţiale, un grup de tineri activişti ai Solidarităţii organizează o acţiune-fulger de retragere a 80 milioane de zloţi din contul sindicatului deschis la Banca Naţională, înainte ca acesta să fie blocat. Ofiţerii Securităţii pornesc așadar pe urmele lor. Este începutul unei curse în care sunt implicați deopotrivă preoți și traficanți.

ZIUA FEMEII / Dzień kobiet

Polonia, 2012, 90 min.

Regia: Maria Sadowska

Scenariul: Katarzyna Terechowicz

TÂRGU MUREȘ – 4 aprilie, ora 18.30

Halina, casieră în rețeaua de magazine Motylek, visează la un trai mai bun pentru ea și fiica sa Misia. Când Halinei i se oferă șansa să devină șef de magazin, ea acceptă. Se convinge însă repede care este prețul unui venit și trai mai bun.

BICICLETA MEA / Mój rower

Polonia, 2012, 90 min.

Regia: Piotr Trzaskalski

Scenariul: Piotr Trzaskalski, Wojciech Lepianka

TÂRGU MUREȘ – 5 aprilie, ora 18.30

Dimineață. Włodek găsește o scrisoare din care află că soția sa l-a părăsit. Aflat în stare de șoc, acesta ajunge la spital unde este vizitat de fiul său Paweł și nepotul Maciek. Paweł este pianist, locuiește la Berlin, Maciek a venit din Anglia, unde locuiește cu mama sa. Paweł și Maciek nu mai țin legătura de ani buni. Revoltați de plecarea bunicii, ei hotărăsc să o caute și să o aducă înapoi acasă.

JOIA NEAGRĂ. JANEK WIŚNIEWSKI A CĂZUT / Czarny czwartek. Janek Wiśniewski padł

Polonia, 2011, 105 min.

Regia: Antoni Krauze

Scenariul: Michał Pruski, Mirosław Piepka

TÂRGU MUREȘ – 6 aprilie, ora 18.30

Filmul reconstruiește evenimentele tragice care au avut loc la 17 decembrie 1970, în Gdynia – protestele muncitorești în stradă, care au fost înăbușite cu brutalitate de către armată și miliție. O istorie bazată pe fapte reale despre familia lui Brunon Drywa, lucrător în portul din Gdynia, care a fost împușcat de milițieni în drum spre locul de muncă.

Sursa: Asociația K’ARTE

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.