Finanţare europeană la ISU Mureş

pompieri_02Şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ‘Horea’ al judeţului Mureş, colonel Dorin Oltean, a anunţat, miercuri, că în cadrul unui proiect cu finanţare europeană instituţia sa va primi în dotare, până anul viitor, o autoşenilată pentru intervenţii în zone greu accesibile, dotată cu GPS şi cu instalaţie de stingere a incendiilor de pădure.

Colonelul Oltean a precizat că alături de ISU Mureş şi celelalte inspectorate similare din judeţele Regiunii Centru – Alba, Sibiu, Braşov, Covasna şi Harghita – vor primi câte o autoşenilată, care pe lângă dotările de excepţie va putea fi transferată de urgenţă, cu elicopterul, oriunde este nevoie.

‘Faţă de şenilata pe care deja o avem în dotare, autospeciala pe care urmează să o achiziţionăm, această autoşenilată are o dotare suplimentară, vine cu nişte accesorii necesare, începând cu GPS-uri, avem inclusiv un mic bazin de apă, ceea ce va face să putem interveni cu această autospecială şi la incendii de vegetaţie uscată, incendii la păduri şi, desigur, pentru salvarea persoanelor din zone greu accesibile. Dacă facem o trecere în revistă a intervenţiilor din ultima perioadă, dacă în accidentul din Apuseni ar fi existat o asemenea autoşenilată, poate că s-ar fi ajuns mai repede la locul intervenţiei, iar evacuarea victimelor s-ar fi făcut mult mai repede. Dotările suplimentare ale autoşenilatei ne vor permite să ne desfăşurăm activitatea în condiţii mult mai bune şi sperăm să ajungem cât mai repede la locul în care suntem solicitaţi. Faptul că ea poate fi folosită atât pe timp de iarnă, cât şi pe timp de vară – operaţiunea de scoatere a şenilelor durează cam 30 de minute – pe timp de vară putând fi folosită la stingerea de incendii de pădure, de vegetaţie uscată. Poate fi aeropurtată, deci poate fi transportată cu ajutorul unui elicopterul şi dusă acolo unde este nevoie de intervenţia ei’, a arătat şeful ISU Mureş.

Acesta a precizat că faţă de şenilata veche deţinută de ISU Mureş, noua autoşenilată mai are în dotare şi două sisteme de stingere de tip vermorel, care vor facilita intervenţiile în zonă dificile, cum ar fi incendiile de pădure sau de vegetaţie uscată.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, a precizat miercuri că licitaţia pentru achiziţionarea autoşenilatelor din cadrul proiectului ‘Îmbunătăţirea intervenţiilor în situaţii de urgenţă în zone greu accesibile’ este pe SEAP, iar atribuirea va avea loc undeva în decembrie sau chiar ianuarie 2015, iar perioada de livrare ar fi în iunie-iulie 2015.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional POR 2007-2013, are o valoare totală de 2.687.266,00 lei cu TVA, din care finanţare nerambursabilă 2.473.114,28 lei şi are o durată de implementare de 16 luni. În cadrul proiectului vor fi achiziţionate şase autospeciale complexe de intervenţie, fiecare autospecială urmând a fi compusă din vehicul cu şenile/roţi tip UTV cu capacitate mărită de trecere (autoşeniletă),  autospecială cu rol tractor având în dotare echipamente speciale şi  platformă de transport a autoşeniletei. În plus, în cadrul proiectului vor fi instruite 37 de persoane care vor utiliza aceste echipamente.
Beneficiarul acestui proiect este Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Centrul Transilvaniei’, reprezentată de Consiliile Judeţene Alba, Braşov, Covasna, Harghita, Mureş şi Sibiu.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.