Florea așteaptă de la Valea Rece mai multă civilizare

valea recePrimarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, le cere romilor din Valea Rece să se comporte civilizat şi să-şi facă curăţenie în cartier. Edilul a arătat că Primăria Târgu Mureş s-a implicat exemplar în rezolvarea problemei romilor, prin construirea de locuinţe, transportul copiilor la şcoli şi grădiniţe, asigurarea a două mese pe zi pentru aceştia şi chiar înfiinţarea unei băi publice în Valea Rece, dotată cu duşuri şi maşini de spălat rufe.

Florea consideră însă că eforturile populaţiei de Târgu Mureş de integrare a romilor ar trebui să fie răsplătite de această etnie cu o atitudine civilizată şi ar trebui dublate de o susţinere materială guvernamentală sau europeană. ‘Am recunoscut, am spus că nu suntem capabili singuri, am făcut enorm de multe lucruri pentru ţigani, nu ştiu dacă au făcut în ţară atâtea lucruri câte am făcut noi pentru ei şi, ca dovadă, văd răspunsul lor. Şi atunci am să iau măsuri dure, ferme şi nu am chef să aud nicio critică şi nicio vorbă de la nimeni, atâta timp cât nu s-a implicat. Când am scos caii din blocuri, când am scos ţigăniile din case, când am rânit, am dus canalizare, am tras apă, am dus copiii la şcoală, am făcut tot ce-am făcut şi să vedeţi câtă mizerie fac în oraş. Nu le dau ecuaţii de gradul III, nu le dau să facă critici literare după opera lui Ionescu sau a lui Sadoveanu, nici după Budai Deleanu, le dau lucruri simple, elementare, umane, de bun simţ’, a accentuat Florea.

Acesta consideră că este ‘o bătaie de joc ce se întâmplă’ şi că atunci când romilor li se cer lucruri elementare de comportament, de muncă, de educaţie, de păstrare a civilizaţiei ‘pur şi simplu eşti acuzat ba că eşti rasist, ba că ai nu ştiu ce cu aia, ba că ai cu pirandele’. ‘Eu nu accept acest mod de viaţă. Îi anunţ acum foarte clar: să-şi strângă şatrele şi să se ducă cât văd cu ochii, pentru că groapa de gunoi se va închide. Unii care s-au aciuat şi care nu-s din Târgu Mureş, care trăiesc de pe groapa de gunoi să uite aceste lucruri. Toate ghenele de gunoi vor fi îngropate, cu sistem antifurt, în care nu mai au ce să caute şi voi umbla după ei prin tot oraşul, unde va fi unul cu căruţul la furat, vom fi după ei. Dacă asta au vrut, asta vor avea… Nu-i vorba de întreaga comunitate, dar sunt câţiva dar sunt de vină că-i tolerează, se cunosc între ei, acceptă acest lucru’, a mai spus Dorin Florea.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.