Florea: Autostrada spre Iași este aprobată de CE

autostrada targu mures - ditrau - iasiPrim-vicepreşedintele PDL Dorin Florea, primarul municipiului Târgu Mureş, i-a cerut miercuri ministrului Dan Şova să îşi reconsidere poziţia referitoare la autostrada Târgu Mureş-Iaşi, arătând că acest proiect a fost aprobat de Comisia Europeană, figurează în reţeaua transeuropeană de transport TNT-T.

Dorin Florea s-a referit la declaraţia ministrului Dan Şova făcută în timpul unei emisiuni televizate, referitoare la faptul că datele economice ale acestui proiect ar arăta că nu pare fezabil, însă asupra căreia a revenit ulterior, arătând că autostrada respectivă este o necesitate.

‘Îl anunţ pe domnul Şova să-şi reconsidere poziţia şi să retracteze ceea ce a spus de autostrada Târgu Mureş – Iaşi. Să nu judece proiectele mari la care România este parte după faptul că nu au bani (…). Dar nu vii să spui că acest lucru este neinteresant, că nu se va face (…). La o parte din judeţul Cluj, la legătura cu Alba Iulia, Harghita, mai departe Bacău Iaşi, sunt judeţe care îşi creează strategii pe acest lucru. (…) Îi rog să renunţe la declaraţiile politicianiste. Să-şi reconsidere poziţia şi să nu condamne aceste regiuni. Pe 22 martie 2012, România, după ce a făcut diligenţe la Comisia Europeană, s-a discutat în CE în prezenţa comisarului de transport revizuirea reţelei transeuropene de transport TNT-T, s-a discutat acest lucru şi în baza studiilor prezentate de România s-a găsit acest tronson de autostradă necesar şi s-a aprobat. Deci este aprobat în CE’, a susţinut Dorin Florea, într-o conferinţă de presă.

Politicianul a spus că proiectele legate de această zonă sunt legate de înţelegerea cu CE, în care figurează atât autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, cât şi alte rute cum ar fi Calafat-Craiova-Alexandria, Borş-Turda-Constanţa-Tulcea-Brăila, plus reţeaua de transport feroviar.

Florea a spus că astfel de proiecte nu pot fi anulate numai pentru faptul că România nu dispune acum de bani şi că liderii politici ar trebui să reacţioneze.

‘Nu înseamnă că, dacă România nu are acum bani sau are probleme, vii şi spui că se anulează. Îl sfătuiesc să vină până la Târgu Mureş, va avea o şedere plăcută şi va vedea că Târgu Mureş este un nod al unor autostrăzi atât de necesare, nu că vrea primarul. Sunt pe baza unor studii şi pe baza unor negocieri ale României cu Comisia Europeană. Bechtel este altă poveste. Ce semnalăm cu asta? Să mă sune unul din şefii lui de cabinet să-i dau documentul, care există la Ministerul Transporturilor. Îi rog pe toţi liderii politici locali să-şi prezinte puncte de vedere’, a mai afirmat Dorin Florea.

Proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş este o necesitate şi sunt un susţinător clar al acestui obiectiv de infrastructură, a arătat, marţi, ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine, Dan Şova, după ce, în presă, au apărut informaţii potrivit cărora ministrul citat nu ar fi un susţinător al acestui proiect.

‘Referitor la susţinerile apărute în presă, în aceste zile, conform cărora nu aş susţine realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş fac următoarele precizări: respectivele afirmaţii sunt în totalitate false. Nu am făcut niciodată o declaraţie care să susţină aceste alegaţii. Dimpotrivă, consider realizarea proiectului autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş ca fiind o necesitate şi sunt un susţinător clar al acestui obiectiv de infrastructură. Afirmaţiile mele, încriminate de un cotidian central, s-au referit strict la problema surselor de finanţare pentru acest proiect, autostrada în cauză nefiind pe traseul Coridoarelor Paneuropene 4 şi 9, care beneficiază de finanţare europeană. De asemenea, studiile de trafic arată că traseul vizat pentru realizarea proiectului ar avea un nivel al circulaţiei sub cel al unei autostrăzi, lucru care face dificilă găsirea unui investitor’, se menţionează într-un comunicat al Guvernului, remis marţi AGERPRES.

Ministrul Şova precizează că realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş este o necesitate, în condiţiile în care acest proiect ar fi benefic nu doar pentru a uni Moldova cu Transilvania, ci şi pentru a putea prelua întreg traficul din spaţiul eurasiatic către ţările Uniunii Europene.

‘În concluzie, rămân un susţinător declarat al autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş şi voi susţine toate demersurile necesare pentru găsirea surselor de finanţare necesare realizării acestui proiect’, adaugă ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură de interes naţional şi investiţii străine.
AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.