Flori dalbe în Canada

editorial-TitiCrăciunul a trecut de mult, Anul nou de asemenea, iar unii se bucură în tihnă că a mai trecut un an cu bine … Cu toate acestea aș vrea să revin cu un subiect care a fost cap de afiș în preajma Crăciunului: ,,La mijlocu’ cerului, concert de colinde Ștefan Hrușcă”.

Idolul românilor pe timp de sărbătoare este un personaj cât se poate de interesant, care de-a lungul anilor mi-a stârnit mai multe semne de întrebare. Stabilit de 22 de ani peste mări și țări, taman în Toronto, Canada, Ștefan Hrușcă, a revenit în țară și în acest an, ca de altfel de ani de zile, nu mai repede de sfârșitul lunii noiembrie și a plecat înainte de Crăciun, puțin după data de 20 decembrie.

Nu înțeleg de ce a devenit acest om un simbol al Crăciunului românesc, nu înțeleg de ce anual românii se înghesuie la concertele sale, când, după propria-mi, umila-mi, părere Ștefan Hrușcă nu vine în România decât să-și burdușească buzunarele și apoi să plece, fără măcar să aștepte Crăciunul în țară. Anul acesta, cântărețul canadian a făcut, în mai puțin de o lună, vreo 250.000 de euro, și a fugit repede cu ei în țara lui, Canada.

Nu vreau să mă înțelegeți greșit, nu am nimic cu colindele lui Hrușcă, nici cu Hrușcă, nici cu Crăciunul, nici cu concertele de Crăciun, dimpotrivă iubesc aceste tradiții, ci pur și simplu nu mi se pare corect ca în fiecare an să plătim în jur de 9.000 de euro (din bugetul Primăriei) pentru fiecare concert unui canadian, care nu face altceva decât să profite de naivitatea românilor, cerându-le (dacă nu plătesc primăriile) între 50 și 200 de lei pentru un concert, și iubindu-i doar câteva săptămâni pe an.

Da, într-adevăr, unii vor zice că fiecare om își gestionează afacerea cum știe el mai bine, și Hrușcă știe să și-o gestioneze excelent, dar aici nu știu dacă e vorba numai de afacere pentru că tradițiile Crăciunului și colindele nu sunt afaceri.

Sau …. Dacă își iubește așa de mult țara, dacă e mândru că e român, dacă îi e dor de țara lui în perioada Crăciunului, de ce nu ne vizitează, de exemplu, și de Paști (sau costă prea mult biletul de avion și nu e profitabil?)… sau pur și simplu de ce nu se restabilește în țară? cu siguranță românii îl vor iubi tot așa de mult și primăriile vor plăti mereu bani grei pentru concertele sale, oricât de mult ar costa … sau … dar restul întrebărilor vi le puteți pune singuri …

Titi Dălălău

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.