Forurile judeţene solicită Guvernului Ungariei să accepte ca în Harghita, Covasna şi Mureş să se poată folosi denumirea de palincă

Consiliul Judeţean Harghita a aprobat luni seara, în unanimitate, o scrisoare în care solicită Guvernului Ungariei să accepte ca în judeţele Harghita, Covasna şi Mureş să se poată folosi denumirea de palincă, aceasta fiind protejată la nivel european.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a declarat presei că, potrivit unei legi adoptate în Ungaria şi acceptată de Uniunea Europeană, denumirea de palincă poate fi folosită doar în Ungaria şi în patru judeţe din Austria.

Drept urmare, Consilile judeţene din Harghita, Mureş şi Covasna vor înainta o scrisoare Ministerului Dezvoltării Rurale din Ungaria, solicitând ca şi producătorii din aceste judeţe să poată folosi denumirea de palincă, fiind invocată tradiţia de sute de ani şi calitatea foarte bună a băuturii.

‘În judeţul nostru, în Secuime, se produce o palincă de bună calitate, pentru că avem o tradiţie de sute de ani şi, de când ne ştim, denumim băutura asta spirtoasă palincă. Şi există o lege în Ungaria prin care producătorii de palincă din Ungaria sunt protejaţi, lucru acceptat şi de Uniunea Europeană. Aşadar, denumirea de palincă poate fi folosită numai în Ungaria şi în câteva judeţe din Austria. Şi acum, noi, împreună cu judeţele Mureş şi Covasna, solicităm modificarea legii, astfel încât să fie incluse şi aceste judeţe, aşa cum sunt incluse şi patru judeţe din Austria. Înaintăm această adresă către Ministerul Dezvoltării Rurale din Ungaria, iniţiatorul lei’, a declarat Borboly Csaba.

Acesta a punctat că înţelege temerile producătorilor din Ungaria, legate de posibila apariţie pe piaţă a unor produse de proastă calitate, dar a dat asigurări că palinca din Harghita este de foarte bună calitate, a fost premiată de multe ori chiar în Ungaria şi a susţinut că ceea ce are tradiţie de veacuri trebuie să poată fi folosit şi în viitor.

‘ Noi, aici, în judeţul Harghita ne bazăm pe acest mod de a produce acest timp de băutură spirtoasă şi cumva ne şi reprezintă de foarte multe ori (…) Cred că tot ceea ce a fost bun de veacuri trebuie să poată fi folosit şi în viitor. Înţelegem şi producătorii de palincă din Ungaria, pentru că se tem de falsificări, de băutură de proastă calitate, care ar diminua prezenţa lor pe pieţele internaţionale, dar noi ne angajăm aici, în judeţul Harghita, că vom face palincă de bună calitate şi chiar avem foarte multe premii primite la concursuri şi festivaluri de palincă din Ungaria, cu care ne mândrim’, a conchis Borboly Csaba.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.