Fost parlamentar, actual „Cetăţean de onoare”

roman ionelÎn cadrul festivităţilor prilejuite de desfăşurarea „Toamnei luduşene” galeria oamenilor de seamă distinşi cu Titlul de „Cetăţean de onoare” a oraşului Luduş s-a îmbogăţit cu numele şi renumele lui Ionel Roman, fiu al oraşului, născut la 3 octombrie 1942, în prezent locuitor al municipiului Cluj-Napoca. Proiectul de hotărâre al Consiliului Local Luduş a fost aprobat în unanimitate de aleşii locali în şedinţa lunii septembrie.

La catedră şi în Parlament

Ionel Roman a absolvit Şcoala Medie Mixtă Luduş în perioada 1956-1960, apoi Facultatea de Filologie din Cluj-Napoca în anul 1965. Până în anul 1989 a fost profesor în mai multe şcoli din judeţele Mureş şi Cluj, iar după schimbarea de regim din decembrie 1989, a fost directorul unui liceu din Cluj-Napoca şi director al Casei Corpului Didactic până la 20 mai 1990 când a fost ales şi validat ca Deputat în Parlamentul României, performanţă pe care o repetă şi la alegerile din octombrie 1992. La Bucureşti
activează ca Vicepreşedinte al Adunării Deputaţilor din Parlamentul României, apoi devine Secretar al Camerei Deputaţilor, Vicepreşedinte al Comisiei pentru Cultură, Arte şi Mijloace de informare în masă, dar şi ca lector asociat la Şcoala de Înalte studii Politice şi Administrative Bucureşti şi la Facultatea de Istorie şi Filologie din Alba Iulia. După încetarea activităţii de parlamentar, Ionel Roman este lector titular la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după care se pensionează.

Departe de politică, aproape de cultură

Activitatea ştiinţifică desfăşurată pe parcursul a mai bine de cinci decenii este cuprinsă într-un capitol dens în care se regăsesc lucrări de referinţă şi studii critice importante pentru cultura română. Acum, Ionel Roman este preşedinte executiv al Fundaţiei Culturale „Mitropolit Andrei Şaguna”, redactor al revistelor teologice „Lumină lină” şi „Hozeva” din Cluj-Napoca şi conduce câteva lucrări de masterat „de la cele trei religii, ortodoxie, greco-catolici şi de la reformaţi pentru că toţi suntem copiii lui Dumnezeu”, cum spune noul Cetăţean de onoare al oraşului Luduş.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

2 Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.