Fructele din Harghita, preferate de străini

fructeO cantitate de 25 de tone de măceşe a fost recoltată din pădurile administrate de Direcţia Silvică Harghita şi a ajuns pe pieţele din Uniunea Europeană.

Responsabilul de producţie al Direcţiei Silvice Harghita, Miklos Istvan, a declarat că s-a reuşit adunarea întregii cantităţi de măceşe prognozate, fructele fiind ambalate şi sortate în secţia de prelucrare a produselor pădurii de la Gheorgheni. Măceşele au fost apoi congelate rapid şi au fost transportate în ţări ale Uniunii Europene, în special Germania, „în cadrul programului de valorificare intracomunitară”.
Măceşele au fost adunate de către localnici, au fost predate la punctele deschise la nivelul ocoalelor silvice şi trebuiau să îndeplinească anumite condiţii de calitate. În afară de Direcţia Silvică, mai există şi firme care colectează fructele de pădure de pe suprafeţele administrate de ocoalele silvice private sau composesorate.

Fructe ecologice

Străinii preferă fructele de pădure de la noi întrucât sunt recoltate din zone situate la cel puţin 50 de kilometri de unităţi poluante. În plus, specialiştii spun că fructele din pădurile harghitene sunt naturale şi ecologice şi conţin mai multe substanţe active decât cele cultivate pe plantaţii artificiale.
Măceşele, afinele sau zmeura din pădurile harghitene se folosesc în industria alimentară, pentru obţinerea de gemuri sau sucuri, dar sunt şi procesate pentru obţinerea de arome şi adaosuri naturale folosite în industria cosmetică sau farmaceutică.
În acest an, au luat drumul Uniunii Europene şi 60 de tone de zmeură dar şi 25 de tone de afine, adunate de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică Harghita.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.