Frunda, candidat la Primărie!?

Surse din UDMR, ne-au confirmat faptul că senatorul Frunda Gyorgy va fi candidatul UDMR pentru alegerile de la Primăria Tîrgu-Mureș. Motivul principal ar fi acela că UDMR trebuie să-și demonstreze forța facând un scor bun la locale, acum când are concurența a două partide care reprezintă maghiarii din Transilvania. Astfel, UDMR are nevoie de reconfirmarea ca prima forță politică de reprezentare a maghiarilor, în fața lui Tokes Laszlo, în perspectiva alegerilor parlamentare. Din această cauză, tot mai mulți lideri marcanți ai partidului vor fi aruncați în bătălia pentru locale.

În cazul alegerilor pentru primăria Tîrgu-Mureș, sursele noastre spun că senatorului Frunda i s-ar fi pus în vedere că dacă nu va candida la locale, nu va mai primi un colegiu care să-i garanteze succesul în alegerile pentru Parlament. Pe de altă parte candidatul oficial al UDMR la această oră, doctorul Vass Levente, declara într-o emisiune a postului TTM, că dacă formațiunile maghiare vor susține un alt candidat, el nu ține neapărat să mai intre în cursa pentru scaunul de primar. Aceste declarații voalate, ar pregăti se pare renunțarea la candidatură, lucru care ar urma să se întâmple relativ repede, în următoarele săptămâni.

Cu toate că Frunda Gyorgy este un personaj extrem de cunoscut la Tîrgu-Mureș, în eventualitatea unei candidaturi, nu pleacă totuși cu prima șansă. Frunda ar avea de negociat atât cu USL, care ar urma să adune din voturile lui Dorin Florea, dar și cu familia Benedek, care controlează mare parte din structura UDMR de la Tîrgu-Mureș. Pe de altă parte, Benedek Imre a fost exclus din UDMR, iar Benedek Istvan, consilier local, a avut o relație administrativă bună cu Primăria în actualul mandat a lui Dorin Florea.

O eventuală candidatură a lui Frunda, coroborată cu recenta demisie a lui Borbely Laszlo de la Ministerul Mediului, ar putea schimba multe din jocurile și negocierile din politica locală. E de asemenea de urmărit în ce măsură va funcționa votul etnic, pentru că la fel cum Dorin Florea a reușit să ia din voturile maghiarilor, Frunda ar putea în cazul unei candidaturi și a unei campanii atent construite, să ia din voturile românilor.

Frunda este senator în Parlamentul României, membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, a fost ales europarlamentar, însă a renunțat la funcție din cauza incompatbilității cu cea de senator în Parlamentul României. De profesie este avocat, este căsătorit și are două fice. Declarațiile de avere sunt disponibile pentru a fi consultate, dând un click aici.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.