Funcţionar public de la Penitenciarul Târgu Mureş, găsit în incompatibilitate de ANI

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, luni, că a constatat existenţa unei situaţii de incompatibilitate în cazul unui funcţionar public cu statut special în cadrul Penitenciarului Târgu Mureş, Maria Liliana Costin, care deţinea simultan şi funcţia de expert tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Mureş – Biroul Tehnic de Expertize Tehnice şi Contabile Mureş.

„Agenţia Naţională de Integritate a constatat faptul că numita Costin Maria Liliana s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 29 mai 2013 – 25 octombrie 2016, întrucât a deţinut simultan funcţia publică cu statut special în cadrul Compartimentului Informatică al Penitenciarului Târgu Mureş şi funcţia/ calitatea de expert tehnic judiciar în cadrul Tribunalului Mureş – Biroul Tehnic de Expertize Tehnice şi Contabile Mureş (instituţie publică). Persoana evaluată a încălcat, astfel, dispoziţiile art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/ 2003, potrivit căruia ‘Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează: a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice'”, precizează un comunicat al ANI.

Potrivit ANI, persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. ANI a precizat că Maria Liliana Costin a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere în exercitarea dreptului la apărare.

În document se mai arată că fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligaţiilor legale privind starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective.

De asemenea, a precizat Agenţia Naţională de Integritate, persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului.

„Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului. Agenţia Naţională de Integritate îşi exercită atribuţiile cu respectarea principiilor legalităţii, confidenţialităţii, imparţialităţii, independenţei operaţionale, celerităţii, bunei administrări, precum şi al dreptului la apărare”, menţionează comunicatul ANI.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.