Grea convieţuirea asta

editorial - LigiaSăptămâna trecută, Poliţia Locală a amendat o târgumureşeancă pentru că a împărţit etichete bilingve cu denumirea produselor ce se comercializează prin piaţă. Au încadrat „fapta” la distribuire de manifeste, de parcă morcov şi murok ar reprezenta incitare (sau ar fi făcut reclamă) la ură rasială, etnică, religioasă etc., spre exemplu. Lakó Péterfi Tünde a fost sancţionată contravenţional cu 1.500 de lei, nu a semnat procesul verbal de contravenţie şi va plăti suma în monede de 1 ban colectate de la susţinători din ţară – unguri şi români.

Sancţionarea sa s-a lăsat cu un protest al partidelor politice maghiare fiecare după puteri. PPMT a organizat o conferinţă de presă în care şi-a arătat sprijinul, aleşii UDMR din Consiliul Local şi-au exprimat punctele de vedere bilingv în ultima şedinţă a forului deliberativ, dar fondul problemei rămâne: câţi ani vor mai trebui să treacă pentru ca, într-un municipiu ce se tot laudă cu multiculturalitatea sa, astfel de incidente să nu mai apară? De cât timp avem nevoie ca să înţelegem că noţiunea de respect a etniilor conlocuitoare înglobează şi respectul faţă de limba pe care acestea o vorbesc, faţă de tradiţiile acestora, faţă de obiceiurile lor, faţă de cultura şi civilizaţia pe care au moştenit-o şi pe care o vor transmisă generaţiilor următoare? Oare, câtă apă mai trebuie să curgă pe râul Mureş de la care ne revendicăm numele pentru a înţelege că asemenea incidente nu sunt decât hrană pentru politicieni care îşi justifică astfel existenţa şi adună capital electoral, dar care nu ne rezolvă nouă probleme de existenţă cotidiană – locuri de muncă, infrastructură etc.?
Bineînţeles că reciproca e valabilă şi din partea etniilor conlocuitoare. Poţi pretinde respect când respecţi în aceeaşi măsură celelalte etnii cu care îţi împarţi colţul de pâine.
Sincer pentru mine ca om aparţinând ambelor culturi – vorbitoare de română şi cu paşi mici învăţăcel în ale maghiarei – mă interesează prea puţin dacă atunci când voi cumpăra morcovi voi citi şi murok. Mă interesează însă să nu fiu discriminată pe criterii etnice, să trăiesc decent, să nu îmi fie furaţi banii din buzunar cu japca pe tot felul de proiecte nesimţite şi multe altele ce ţin de o viaţă firească şi normală într-un judeţ – vrem, nu vrem – multietnic.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.