Grija faţă de pacient

erAPreşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, (CNAS) Radu Ţibichi a anunţat la prima ediţie a  ZF Regional Health Summit’14, că pe 1 iunie va intra în vigoare noul Contract-cadru privind asistenţa medicală.
Noutăţile aduse la pachet mută centrul de greutate de la spital la ambulatoriul de specialitate. Astfel, pentru 300 de afecţiuni, pacienţii nu vor mai fi internaţi în spital. Vor fi alte afecţiuni care se vor trata în spitalizare de o zi. Private sau de stat, toate spitalele care au contract cu CNAS vor primi aceleaşi fonduri pentru servicii medicale similare. Medicii de familie vor gestiona cinci boli cronice: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat de tip II, boala cronică de rinichi, BPOC şi astmul cronic. ,,Pentru cele cinci boli cronice, vom da posibilitatea medicilor de familie să facă mai multe analize. Numărul de analize de laborator şi investigaţii de radiologie a crescut, sunt reglementări cine poate prescrie şi cine nu”, a mai spus preşedintele CNAS.
Cu alte cuvinte, creşte importanţa medicului de familie în complicatul lanţ al sistemului sanitar românesc. Nu va mai exista un număr fix de consultaţii, iar cele peste 20 de consultaţii în medie vor fi reprogramate, din grija faţă de pacientul care va fi protejat astfel de costuri suplimentare.
Toate acestea sună promiţător, dar rămâne o întrebare.
Când se va rezolva problema reţetelor compensate emise de medicul de familie? Pentru că din cauza unui sistem informatic prost pus la punct, bolnavul cronic rămâne de la una până la 7-8 zile pe lună fără medicamente! Ce fel de tratament e acela în care nu se respectă medicamentaţia prescrisă de medicul curant? „Nu permite softul” este explicaţia medicului. Iar pacientul căruia i se propune să scoată reţeta pe trei luni, răspunde: „Nu-mi permite buzunarul!” Păcat, căci astfel n-ar rămâne decât de patru ori pe an, câte o săptămână fără medicamente! Nu ar fi fost mai simplu ca reţetele compensate să fie emise după denumirea lunilor, câte una pe fiecare lună şi nu după zile calendaristice?
Soluţia o fi într-un alt contract-cadru!

Erika MÃRGINEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.