Grupul Milvus protejează prigoriile din Pădurea rotundă

Grupul Milvus protejează prigoriile din Pădurea rotundă

La Pădurea Rotundă, în spatele Releului, putem găsi un panou informativ despre prigorii. Panoul a fost realizat și amplasat de Primăria și Consiliul Local Reghin în colaborare cu Centrul de Informare și Promovare Turistică Reghin și Milvus Group.

Inițiativa Grupului Milvus – o organizație neguvernamentală, non-profit, dedicată protecției păsărilor și a naturii, se pare că vine în urma unor probleme care se întâlnesc în zonă. Unele persoane (se bănuiește că ar fi apicultorii) au distrus cuiburile de prigorii, având în vedere că acestea se hrănesc cu albine (albinele sunt prinse de aripi de prigorii şi duse într-un loc unde prigoria se aşează şi o mănâncă în linişte). În viitor se vrea ca problema să fie mai atent monitorizată.

Deranjarea cuiburilor, moartea prigoriilor

Din păcate, mortalitatea prigoriilor este o consecință directă a deranjării cuibăritului, distrugerii  intenționate a cuiburilor prin astuparea acestora cu diverse obiecte sau materiale. Prigoria este o specie de pasăre protejată de lege, așadar este important să avem o atitudine de cetățeni responsabili.

Fotografiile de pe panou prezintă ciclul de viață al prigoriei, iar textele informative sunt în trei limbi: română, maghiară și engleză. Echipa de la Centrul de Informare și Promovare Turistică este mândră de această realizare.

Prigoria… este o pasăre migratoare. La noi în țară vine la începutul lunii mai și pleacă la începutul lunii septembrie când migrează spre Africa, la sud de Sahara. O pasăre frumos colorată, în culorile curcubeului, este o specie exotică a ornitofaunei europene ce cuibărește și tranzitează România, fiind ocrotită de lege. Aceasta își face cuibul în pereții abrupți, în pereți de lut, nisip sau loess, însorite în care sapă cu ajutorul ciocului galerii adânci de 1,5-2 m. Galeriile lungi, se termină cu o cameră sau două mai largă. Acestea sunt săpate pe rând de cei doi parteneri. În încăperea finală a cuibului sunt depuse 6-7 ouă care sunt clocite și de mascul și de femelă, schimbul făcându-se la interval de o jumătate de oră. Perioada de incubație este de 22 de zile. După eclozare, puii sunt hrăniți de ambii părinți în vatra cuibului. În Reghin le găsim la Pădurea Rotundă în zona gropilor de lut de lângă releu și pe malul Mureșului.

Imola Grama

print

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.