Iarnă atipică pentru apicultori

apiculturaApicultorii harghiteni au traversat o iarnă atipică, în care consumul pentru hrana albinelor s-a dublat, întrucât temperaturile au fost ridicate, iar acestea au ieşit la lucru şi au consumat energie.

Reprezentantul Asociaţiei Apicultorilor din Harghita, Lazar Tibor, a declarat că în noiembrie şi decembrie temperaturile au fost ridicate, iar albinele au ieşit din stup în căutare de polen şi au consumat multă energie. Dacă apicultorii nu le-au oferit suficientă hrană, au fost situaţii în care familiile de albine au murit.
,,În noiembrie şi decembrie a fost destul de cald şi albinele umblau brambura, fără rost. Iar umblatul acesta înseamnă energie consumată şi au avut nevoie de hrană mult mai multă decât de obicei. Practic, eu am dublat cantitatea de hrană, pentru că am fost prevăzător”, a afirmat Lazar Tibor. El a precizat că şi în ianuarie a fost mai cald decât de obicei şi puietul a apărut mai devreme, iar pentru menţinerea unei temperaturi optime în stup este nevoie, din nou, de hrană suficientă.
De altfel, Lazar Tibor a făcut apel la apicultori să hrănească albinele suplimentar, întrucât există şansa, după ce puietul a apărut mai repede şi în număr mare, să se formeze familii puternice, iar producţia să fie mai bună decât anul trecut.

,,Nu am mai întâlnit niciodată o astfel de iarnă…

…au fost schimbări mari de la o lună la alta. Oricum, încălzirea globală se simte peste tot. Albinele se pot adapta, dar trebuie să fim atenţi la ele. În această perioadă trebuie să le dăm hrană suplimentară, care costă, dar natura ne va răsplăti”, a mai spus reprezentantul apicultorilor harghiteni.
Acesta a adăugat că un kilogram de miere se vinde în judeţ cu preţuri cuprinse între 20-24 lei/kilogram, nefiind înregistrate creşteri semnificative faţă de anul trecut, chiar dacă producţia nu a fost una foarte bună.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.