În judeţul Mureş, 99 la sută din cererile de soluţionare a reconstituirii sau constituirii dreptului de proprietate sunt încă nerezolvate

 

Situaţia eliberării titlurilor de proprietate ar putea fi rezolvată – modificările propuse de UDMR în vederea facilitării procedurii au fost adoptate în Senat

 

„Impasul creat în jurul titlurilor de proprietate poate fi soluţionat, iar casele, curţile şi grădinile vor putea fi înscrise mai uşor în cărţile funciare dacă şi Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, va adopta modificările propuse de UDMR la Legea Fondului Funciar. În Transilvania, dar şi în întreaga ţară, apar probleme grave în cazurile de intabulare a unor proprietăţi, sunt necesare proceduri administrative practic imposibil de parcurs şi prea multe documente pentru ca o persoană să îşi poată întabula casa, curtea sau parcela aflată în proprietate privată”, a declarat senatorul UDMR de Mureş, Csaszar Karoly, după ce Senatul a votat în calitate de primă Cameră sesizată amendamentele Uniunii la Legea nr. 18/1991.

Propunerile de modificare au fost elaborate de senatorii UDMR, Tanczos Barna şi Csaszar Karoly.

Csaszar Karoly a mai spus că, în baza unui sondaj de opinie realizat recent la cererea sa, numai în judeţul Mureş, 99 la sută din cererile de soluţionare a reconstituirii sau constituirii dreptului de proprietate asupra terenurilor din intravilan aferente caselor de locuit şi a grădinilor, primite de comisia judeţeană de fond funciar sunt încă nerezolvate, din cauza dispoziţiilor contradictorii ale regulamentelor actuale privind înscrierea în registrele funciare.

„Dacă şi în Camera Deputaţilor vor fi adoptate amendamentele Uniunii la Legea Fondului Funciar, atunci este posibilă găsirea unei soluţii legale adecvate care să poată fi aplicată şi să se poată soluţiona în sfârşit această situaţie dezastruoasă care durează de aproape trei decenii. Există o serie de cazuri în care un imobil nu poate fi intabulat pe numele proprietarului real, deoarece în registrul funciar actual statul figurează ca proprietar sau pentru că curtea şi grădina din jurul casei nu au fost supuse anterior naţionalizării, astfel că despre acestea nu există informaţii decât în registrul agricol. Dacă amendamentele UDMR vor fi adoptate, proprietarii reali vor putea mai uşor să-şi dovedească dreptul de proprietate, iar autorităţile judeţene vor avea datoria de a întabula proprietatea cât mai repede posibil, în condiţiile legii „, a precizat senatorul UDMR. Csaszar Karoly a mai adăugat că, potrivit amendamentelor Uniunii, în noua procedură de intabulare vor fi acceptate ca dovezi declaraţiile vecinilor proprietăţii, certificatul eliberat în baza registrului agricol sau certificatul fiscal.

 

Sursa: Comunicat de presă  UDMR

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.