Incidente tragice cauzate de coşuri de fum obturate

cosul-de-fum-de-siguranta-6-Trei persoane şi-au pierdut viaţa în ultimele trei zile, în localităţile Blăjel, judeţul Sibiu, şi Bahnea din judeţul Mureş, ca urmare a asfixierii cu monoxid de carbon, aceste incidente tragice fiind cauzate de coşuri de fum obturate, a anunţat luni, E.ON Gaz Distribuţie, într-un comunicat de presă.

Potrivit E.ON Gaz Distribuţie, de la începutul acestui an, în aria de activitate a companiei au fost înregistrate 14 cazuri de intoxicaţii cu monoxid de carbon, în urma cărora 14 persoane au decedat, asfixiate cu monoxid de carbon, iar alte 7 au fost la un pas de moarte din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon. ‘Cauza principală a acestor evenimente tragice a fost utilizarea unor surse de încălzire alimentate cu gaze naturale, racordate la coşuri de fum necurăţate sau înfundate, construite necorespunzător sau chiar folosirea unor aparate de încălzire improprii, deteriorate sau neracordate la coşuri. La nivel naţional, potrivit statisticilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, (I.G.S.U.) coşurile de fum fără protecţie, neetanşate sau obturate şi care nu permit evacuarea gazelor arse au provocat circa 1.700 de incendii la locuinţe în perioada 1 septembrie 2012-31 august 2013’, mai precizează comunicatul.

Compania a atras atenţia că fiecare consumator de gaze naturale este obligat, potrivit legii, să efectueze verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an prin intermediul firmelor sau persoanelor autorizate. ‘E.ON Gaz Distribuţie atrage atenţia asupra necesităţii curăţării coşurilor de fum şi a întreţinerii căilor de ventilare. Aceste măsuri de siguranţă sunt esenţiale pentru evitarea intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon dar şi pentru prevenirea incendiilor. Astfel, consumatorii de gaze naturale trebuie să se asigure de verificarea şi curăţarea coşurilor de fum de cel puţin două ori pe an, una dintre verificări trebuind să fie efectuată neapărat înaintea începerii sezonului rece, exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau al persoanelor autorizate să efectueze asemenea intervenţii. Această operaţiune cu rol esenţial în prevenirea incidentelor grave este obligatorie, fiind stipulată atât în legislaţia română cât şi în cea europeană’, mai precizează documentul.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.