„Incidentele sunt străine de obiectivele noastre”

izsak balazs CNSPreşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, organizatorul manifestării de luni seara de la Târgu Mureş, care s-a soldat cu îmbrânceli între participanţi şi forţele de ordine, susţine că cele petrecute sunt străine de scopurile organizaţiei. ‘Incidentele, chiar dacă sunt izolate, sunt absolut străine de obiectivele noastre. Vin nepoftiţi, se folosesc de popularitatea CNS, dacă ar organiza ei, n-ar avea nici 10 participanţi. Unde se adună mii de oameni se pot infiltra tot felul de elemente care să facă asemenea gesturi, deci e foarte greu de prevenit. Nu ei au fost importanţi, majoritatea covârşitoare a fost paşnică, a răspuns solicitării organizatorilor, altfel nu am fi reuşit să golim centrul aşa repede (…)

Eu nu am nicio relaţie cu Organizaţia 64 de Comitate, de la ziarişti am aflat că au fost incidente. Eu cred că responsabilitatea elemente, a unor participanţi care încalcă legea, e individuală, pe baza legii 60/1991′, a susţinut preşedintele CNS, Izsak Balazs.

Acesta a spus că petiţia adoptată prin urale în cadrul manifestării comemorative de la Monumentul Secuilor Martiri de luni după amiază, prin care se solicită autonomia ţinutului secuiesc, nu a depus-o personal la Prefectura Mureş, întrucât a fost ocupat să îmbarce protestatarii în autobuze, însă a trimis-o prin e-mail.

Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Mureş a anunţat marţi, printr-un comunicat de presă, că, după adunarea de comemorare a martirilor secui executaţi în data de 10 martie 1854, organizată de Asociaţia Siculitas prin preşedintele Izsak Balazs, participanţii la defluire au încercat să părăsească trotuarul şi să pătrundă pe carosabil.

Documentul subliniază că forţele de ordine au repus cetăţenii pe trotuar pentru a nu se întâmpla accidente rutiere pe timpul defluirii şi că nu s-au înregistrat victime din partea forţelor de ordine sau din partea participanţilor.

După comemorarea de la Monumentul Secuilor Martiri din Târgu Mureş, participanţii au pornit într-un marş neautorizat către centrul oraşului, pe trotuare, iar la un moment dat unii membri ai Organizaţiei 64 de Comitate (HVIM) au încercat să pătrundă pe carosabil, s-au îmbrâncit cu jandarmii, au folosit pocnitori şi au scandat lozinci cu caracter xenofob.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.