Îngerii pământeni

bcmures_rilski_2_orPoate este doar opinia noastră, poate în alţi ani nu am fost la fel de atenţi, dar parcă niciodată nu au fost atâtea acţiuni caritabile destinate persoanelor nevoiaşe. Încă nu avem bilanţul acţiunilor de colectare de fonduri, jucării, îmbrăcăminte, dar ne bucurăm că cel puţin de sărbători, oamenii sunt mai atenţi la nevoile celor din jur şi sunt mai darnici. Ne dorim însă ca acest spirit umanitar să nu îi părăsească nici în timpul anului.

O inițiativă interesantă

Credem că inovaţia s-a împletit cu continuitatea în acest an atunci când vorbim de acţiunile caritabile, de care avem cunoştinţă şi care au fost organizate în municipiul Tîrgu-Mureş.
Una dintre cele mai interesante campanii a fost lansată de Rotaract Club Téka şi Zanza cafe&lounge.
Politicieni, actori, oameni de afaceri, psihologi, fotografi şi mulţi alţii şi-au dăruit câteva ore din timpul liber pentru a se transforma pentru o seară în ospătari în cafeneaua târgumureşeană, a strânge cât mai mult bacşiş – tips cum avea să îl denumească consilierul local Ioana Roman –, banii adunaţi astfel urmând să fie donaţi pentru cadourile de Crăciun ce vor ajunge la copiii de la Orfelinatul ,,Sf. Elisabeta”.

Cu inimă mare de Crăciun

Printre cei care au răspuns invitaţiei lansate de organizatori se numără: muzicianul Vizi Imre, politicianul Frunda György, viceprimarii municipiului Tîrgu-Mureş Ionela Ciotlăuş şi Peti András, consilierul local Ioana Roman, patronul Zanza, Szabó László, directorul Teatrului Naţional Tîrgu-Mureş, Gáspárik Attila, echipa de volei feminin CSU Medicina, Tudor Jucan şi Baczó Balázs de la echipa de baschet masculin BC Mureş Tîrgu-Mureş, artistul vizual Kovács Franciska Mária, managerul Teleki Téka, Lázok Klára, inspectorul şcolar general Ştefan Someşan, istoricul Novák Zoltán, viceprimarul comunei Livezeni, Bányai István, psihologul Kádár Annamária, actorul şi regizorul Sebestyén Aba, fondatorul şi CEO al Oracler advertising, Vészi Tibor, jurnalista Suba Zsuzsa, călugărul Pál Atya, proprietara Diamond Hair, hairstylist Csernáczki Emőke, realizatorul de emisiuni Kakasi Mihály, specialistul în marketing Farkas Levente, fotograful şi medicul stomatolog Báthori Zsigmond, actriţa Nagy Dorottya, opticianul Jeszenszky Zoltán Attila, medicul Derzsi Zoltán, actorul Bokor Barna, fotograful Csibi Gellért, medicul urolog Vass Levente, violonista Ráduly Zsófia, actorul Kovács Károly Márk sau DJ-ul Pál Tibor.

Bacșiș pentru orfani

În fiecare seară, începând din 30 noiembrie şi până în 22 decembrie, câte două persoane – mai publice sau mai puţin – s-au străduit să îşi răsfeţe clienţii, astfel încât suma donată să fie cât mai substanţială. Campania caritabilă lansată de Rotaract Club Téka şi Zanza cafe&lounge s-a încheiat în 22 decembrie cu un concert susţinut de cântăreaţa Márti Székely.
Pe lângă personalităţile – ospătari de o seară, onoraţi să ajute, cum au mărturisit mulţi dintre ei -, clienţii au putut dona cadouri pentru copii, iar în schimb au fost răsplătiţi cu o cafea sau un ceai din partea casei.
Rotaract Club Téka s-a îngrijit de copiii de la Orfelinatul ,,Sf. Elisabeta” de ani buni, iar campania, spun reprezentanţii organizaţiei a prins. „Văzând succesul acestui proiect în cele trei zile care s-au derulat, multe fundaţii sau oameni cunoscuţi au venit şi ne-au sprijinit şi au spus că în felul lor vor încerca să ajute şi ei copiii din Fundaţia ,,Sfânta Elisabeta”, a recunoscut Ferenczy Anna, vicepreşedinte Rotarakt Club Téka.

Teatru gratuit pentru cei mici

Teatrul Naţional din Tîrgu-Mureş a avut, de asemenea, o iniţiativă frumoasă. Târgumureşenii au fost îndemnaţi să cumpere bilete la teatru la spectacolele care se adresau şi copiilor, iar apoi să le dăruiască micuţilor care nu îşi permit să vizioneze o piesă de teatru. Campania a prins, iar sute de bilete – cu preţul promoţional de 6 lei – au ajuns la copii nevoiaşi. De asemenea, actorii celor două companii de teatru din cadrul Naţionalului au adunat jucării pe care le-au dăruit copiilor asistaţi social prezenţi la spectacolul din 5 decembrie, iar restul acestora au fost donate micuţilor beneficiari aflaţi sub tutela Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Mureş.

Spre copiii din casele de tip familial…

…din cadrul DGASPC, respectiv spre micuţii din spitalele de pediatrie şi-au îndreptat atenţia şi reprezentanţii Children’s High Level Group, Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară şi Palatului Copiilor când au organizat în 4 decembrie un spectacol caritabil la Centrul Cultural ,,Mihai Eminescu” din Tîrgu-Mureş. 21 de saci cu jucării, dar şi bani vor fi donaţi copiilor mai puţin norocoşi.

Meciurile speranţei

Brăţările speranţei au ajuns la iubitorii baschetului şi voleiului în luna decembrie. Fundaţia ,,Alpha Transilvană” cu sprijinul cluburilor BC Mureş şi CSU Medicina a pus la bătaie brăţări de hârtie de culoare albastră pentru care suporterii au fost invitaţi să doneze sume de bani. Prima acţiune a avut loc în 7 decembrie, la meciul dintre BC Mureş şi U Mobitelco, când fanii tigrilor au donat 1.000 de lei, iar al doilea la meciul din Cupa Eurochallenge disputat de CSU Medicina în compania belgiencelor de la Asterix Kieldrecht. Banii strânşi vor fi utilizaţi pentru a completa fondurile necesare pentru achiziţionarea unui microbuz pentru transportul copiilor beneficiari ai programelor fundaţiei.

Ploaia de pluș

BC Mureş a mai fost implicată într-o acţiune, de data aceasta deja tradiţională, şi anume aruncarea jucăriilor de pluş care vor ajunge, de asemenea, la copiii defavorizaţi. Acţiunea ploaia de jucării a avut loc la ultimul meci de acasă al tigrilor din 17 decembrie, când BC Mureş a întâlnit Rilski Sportist Samokov, în Cupa Eurochallenge. Chiar dacă baschetbaliştii nu s-au calificat în următoarea fază, rămâne frumuseţea unui gest caritabil.

Bani de pâine

400 de participanţi, copii, tineri şi vârstnici au luat startul la crosul caritabil Moș Nicolae, organizat de UDMR Tîrgu-Mureş în centrul municipiului în data de 8 decembrie. Aceştia au avut de parcurs în alergare o tură de centru. Acţiunea a fost organizată în sprijinul programului „Pâinea lui Andrei“, derulat de Serviciul Maltez, program care înseamnă o pâine pe zi pentru o familie nevoiaşă.
Reprezentanţii UDMR şi-au propus ca în urma donaţiilor să reuşească să livreze sumele necesare, astfel încât 20 de familii nevoiaşe să primească în 2014 o pâine pe zi. Sumele colectate doar de la participanţii la cros şi de la cei care au asistat la manifestare a fost 3.400 de lei.

Iarna cu poveşti

În aceeaşi perioadă, în Sala Mică a Palatului Culturii, a fost organizată de dr. Sandra O’Connor şi Corina Cotoi, autoare, de asemenea, a volumului „Poveşti potrivite“ a unui eveniment cultural bogat. Iarna cu poveşti, cum a fost intitulată manifestarea, i-a reunit pe copiii din cadrul cursului de chitară organizat la Clubul Ateliere Educative, pe actriţa, interpreta de jazz şi realizatoarea de emisiuni la Radio Tîrgu-Mureş Ana Maria Cristina Galea şi pe profesoara Doina Popa care şi-au dăruit din timpul lor pentru a cânta, încânta şi a citi. Volumul „Poveşti potrivite“ a fost lansat în aceeaşi seară, suma adunată din vânzarea sa – 1800 de lei – a fost donată Fundaţiei Alpha Transilvană.

Concert pentru artă

Tot un scop nobil a avut şi concertul extraordinar de sărbători susţinut de Liceul Vocaţional de Artă în 6 decembrie în Sala Mare a Palatului Culturii. Participanţii la concert au putut dona bani în sprijinirea artei şi a elevilor care participă la concursuri în ţară. Banii au fost primiţi de Asociaţia Prietenii Artei.

Inimoşi de mici

Peste 300 de copii din oraşul Unirea, din judeţul Alba, şi din satele Ormeniş şi Sântioana din judeţul Mureş vor avea cu siguranţă un Crăciun mai bogat în jucării. Prin grija Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Mureş care a derulat campania ,,În această iarnă şi eu sunt Moş Crăciun”, copiii de la grădiniţele şi şcolile din judeţ au fost încurajaţi să doneze jucării, rechizite, cărţi şi haine pentru micuţii mai puţin norocoşi din cele trei localităţi mai sus-amintite. Campania a prins atât de bine încât, după cum mărturisea Adrian Moldovan, coordonatorul acţiunii de strângere de bunuri, mult mai mulţi copii defavorizaţi se vor bucura de darurile din partea copiilor inimoşi de mici.

O mie de cutii cu jucării

Un alt proiect de la copii pentru copii a fost cel iniţiat de Fundaţia Alpha Transilvană în parteneriat cu Colegiile Naţionale „Unirea” şi „Alexandru Papiu Ilarian”, respectiv Gimnaziul „Europa”. Elevii au fost încurajaţi să doneze în cutii de pantofi obiecte neperisabile. „Anul acesta fii tu Moş Crăciun!” a fost un succes, aproape o mie de cutii cu jucării, hăinuţe, dulciuri fiind colectate de elevii celor trei instituţii de învăţământ. Bunurile donate au ajuns la copiii beneficiari ai programelor Fundaţiei Alpha Transilvană, dar au ajuns sau vor ajunge şi la cei ocrotiţi de alte asociaţii şi fundaţii.

Îngeri salvatori

Casa de Cultură a Studenţilor a continuat şi în acest an campania „Şi tu poţi fi înger”, o campanie prin care copiii nevoiaşi, dar merituoşi în sport, la învăţătură, literatură etc. să fie recompensaţi cu bani şi bunuri.
Campania demarată în 1 decembrie s-a încheiat cu un spectacol folcloric caritabil ce a avut loc pe 19 decembrie la Centrul Cultural „Mihai Eminescu”. Parteneri în proiect au fost Universitatea Dimitrie Cantemir Tîrgu-Mureş, Asociaţia ,,Mâini Unite” şi Asociaţiile Culturale ,,Junii Ardealului-Cununiţa” şi ,,Zestrea”, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş.

Și pompierii

Dacă rămânem la instituţiile publice trebuie să amintim şi de acţiunea pompierilor mureşeni. Aceştia au organizat începând de lunea trecută o licitaţie pentru un brad gata împodobit. Banii vor fi donaţi unei case de tip familial din judeţ. De asemenea, pompierii vor strânge bani şi pentru doi colegi care şi-au pierdut soţiile.

Bal caritabil

Asociaţia Organizatorilor de Evenimente din Transilvania a organizat pe tot parcursul lunii decembrie Tîrgul de Crăciun din Tîrgu-Mureş. În afară de spectacole, parade şi multe, multe alte acţiuni, asociaţia a organizat şi un eveniment caritabil, un bal caritabil cu licitaţie de obiecte, în 20 decembrie, sumele colectate fiind destinate cumpărării unui aparat pentru copiii bolnavi de leucemie de la Clinica de Hematologie din Tîrgu-Mureş.
Cu siguranţă, multe – multe acţiuni caritabile au avut loc în această perioadă de care nu am aflat sau de care bunii samariteni nu au dorit să aflăm.
Oricum, felicitări tuturor şi sperăm ca gesturile de generozitate să vă fie proprii în fiecare zi. Crăciun luminat!

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.