Îngrijirea la domiciliu, drept legal, nu privilegiu!

Cepoi_vasilePeste 80 de reprezentanţi din organizaţiile neguvernamentale, autorităţi publice centrale şi locale, precum şi experţi independenţi s-au reunit la Sinaia în perioada 18-20 iunie 2014 pentru a participa la primul Forum al Furnizorilor de Îngrijire la Domiciliu. Timp de 3 zile, participanţii Forumului împreună cu reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale au dezbătut soluţii la problemele cu care se confruntă zilnic persoanele în vârstă care au nevoie de îngrijire la domiciliu, dar şi furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu: “Sistemul sanitar şi sistemul social acţionează paralel şi de multe ori, furnizorii de servicii de îngrijire la domiciliu încearcă să realizeze un dialog între cele 2 sisteme” – Gyorgy Peter, Director Asociaţia Caritas Alba Iulia – Asistenţă medicală şi socială.

“Nu trebuie să construim alt sistem de sănătate, trebuie să-l maximizăm şi să-l optimizăm pe acesta” a spus Vasile Cepoi, consilier de Stat pe probleme de sănătate în cadrul Cancelariei primului ministru.

În cadrul Forumului, 53 de furnizori de îngrijire la domiciliu, ONG-uri şi autorităţi locale, au semnat un Document de poziţie prin care fac apel la decidenţii politici şi îşi exprimă susţinerea publică pentru:

– Introducerea pe agenda publică şi în programele de guvernare a problematicii complexe a persoanelor vârstnice

– Susţinerea şi promovarea colaborării şi parteneriatului între autorităţile locale şi centrale şi sectorul neguvernamental

– Reglementarea unitară a serviciilor de îngrijiri la domiciliu, sociale şi medicale

– Elaborarea Nomenclatorului de servicii sociale şi a standardelor de calitate şi de cost

– Diminuarea fenomenului masiv al emigraţiei personalului calificat în domeniul îngrijirii la domiciliu

– Elaborarea unei legi a contractării serviciilor sociale şi socio-medicale.

Forumul a fost organizat în cadrul proiectului „SenioriNET – reţea ONG de servicii dedicate persoanelor vârstnice” implementat de Confederaţia Caritas România. Programul de Cooperare Elvetiano-Roman, are o durată de 2 ani şi un buget total de 251.102,25 CHF din care 223.481,00 CHF reprezintă finanţarea nerambursabilă. anunţă Nenov Rodica, coordonator de comunicare.(EM)

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.