Inspectoratul de Jandarmi Harghita, la raport

jandarmiiȘi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita şi-a prezentat bilanţul pe 2013, la eveniment participând şi directorul Direcţiei Cabinet al Jandarmeriei Române, col. Ştefan Constantin, subprefectul judeţului Harghita, Octavian Condrat, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, precum şi şefi de structuri şi instituţii cu care inspectoratul are relaţii de cooperare şi colaborare.

Activitatea desfăşurată de IJJ Harghita s-a concentrat pe îndeplinirea obiectivelor stabilite pentru modernizarea instituţională, executarea cu profesionalism şi responsabilitate a misiunilor şi atribuţiilor specifice, pentru menţinerea standardelor înalte în ceea ce priveşte serviciul public prestat în slujba cetăţenilor şi a statutului de drept, cu respectarea direcţiilor de acţiune şi a obiectivelor fundamentale stabilite prin documente programatice.

În anul 2013…

…au fost executate 501 misiuni de asigurare a ordinii publice (faţă de 269 misiuni în 2012), cu ocazia unor manifestări de protest, manifestări religioase, sportive, cultural-artistice sau comemorative. De asemenea, au fost asigurate măsuri de ordine publică şi în sălile de judecată ale instituţiilor din Miercurea-Ciuc, Odorheiu-Secuiesc, Gheorgheni şi Topliţa.

Ordine publică

În ceea ce priveşte segmentul misiunilor de restabilire a ordinii publice, structurile mobile din cadrul IJJ Harghita au avut 38 de intervenţii pentru aplanarea unor conflicte, intervenţii la solicitare telefonică, intervenţii la solicitarea Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă – 112.

Misiunile de menţinere a ordinii publice au vizat două direcţii de acţiune: în zona staţiunilor montane, pe traseele turistice adiacente acestora şi în staţiunea balneoclimaterică Praid; în sistem integrat, prin constituirea de patrule mixte sau prin patrule de jandarmerie incluse în sistemul unic de ordine şi siguranţă publică. Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2013, au fost executate 4.278 de misiuni (cu peste o mie mai multe decât anul trecut), la acestea participând zilnic, în medie, 42 de jandarmi în patrule de ordine şi siguranţă publică.

La munte

Activitatea Posturilor Jandarmi Ordine Publică Montane s-a concretizat în patrulări în staţiunile din raza de competenţă, pe traseele turistice adiacente acestora şi prin acţiuni desfăşurate în colaborare cu personalul structurilor de Salvamont şi ale Rezervaţiilor naturale. Au fost constatate două infracţiuni silvice şi s-au aplicat amenzi în valoare totală de 31.775 lei.

Acțiuni coroborate

Tot în cursul acestui an au fost desfăşurate 898 de misiuni în baza planurilor de cooperare cu poliţia, cu executorii judecătoreşti, cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cu organele administraţiei publice locale, cu organele silvice etc.

Pază și protecție

În acest an, IJJ Harghita a asigurat paza şi protecţia instituţională la 20 de obiective (fără plată). Au fost realizate: 715 misiuni de pază şi protecţie a transportului de corespondenţă clasificată; 37 de misiuni de pază şi protecţie a transportului de bunuri şi valori; 122 de misiuni de pază şi protecţie a transporturilor cu caracter special pentru 3 societăţi comerciale.

Infracţionalitatea stradală, în scădere

În cadrul bilanţului întocmit de IJJ Harghita se arată faptul că infracţionalitatea stradală sesizată organelor de poliţie a scăzut cu 10,39%, la aceasta având o contribuţie şi structurile de ordine publică din cadrul IJJ Harghita. În cele 11 luni trecute din acest an au fost constatate, de către jandarmi, 14 infracţiuni (cu 3 mai multe decât în 2012), cu 18 autori, care s-au soldat cu 12 dosare penale. Pe lângă acestea, au fost aplicate 483 de amenzi (cu 143 mai multe decât anul trecut).
Totodată, pe timpul executării misiunilor de menţinere a ordinii publice prin patrule mixte au fost constatate 129 de infracţiuni, cu 128 de autori, care au făcut obiectul a 82 de dosare cu acte premergătoare începerii urmăririi penale.

Recompense

În urma activităţii depuse, pe parcursul anului în curs au fost avansate la termen 71 de cadre militare (4 ofiţeri şi 67 de subofiţeri), iar eşaloanele superioare au acordat personalului inspectoratului 6 recompense, constând în 3 avansări înainte de expirarea stagiului minim şi 3 distincţii de serviciu.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.