Interes ridicat pentru agricultură

agricol (2) tractor campAproximativ 15.000 fermieri harghiteni au depus, până în prezent, cererile pentru acordarea subvenţiei pe suprafaţă, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA), ceea ce înseamnă aproape jumătate din numărul solicitărilor programate până în 15 mai.

Şeful APIA Harghita, Haschi Andras, a declarat că perioada de depunere a cererilor este 1 martie – 15 mai şi sunt aşteptaţi aproximativ 32.000 fermieri. Dacă în anii trecuţi, în aceeaşi perioadă, abia se depuseseră 10.000 de cereri, în acest an interesul este unul foarte ridicat.
,,Până în momentul de faţă, adică în prima treime a lunii aprilie, s-au depus la Centrul Judeţean al APIA Harghita un număr de aproximativ 15.000 de cereri, ceea ce însumează o suprafaţă de aproximativ 90.000 de hectare. Pentru ca să putem termina în perioada optimă, adică 15 mai, trebuie să se depună zilnic aproximativ 680 de cereri în judeţ, iar în momentul de faţă noi preluăm chiar acest număr de cereri şi pot să spun că ne-am încadrat sută la sută în grafic. Faţă de anii trecuţi stăm mult mai bine”, a declarat Haschi Andras.
Fermierii harghiteni au primit, în ultimii şapte ani, de la aderarea României la Uniunea Europeană, peste 300 de milioane de euro, reprezentând subvenţii pe suprafaţă, fonduri accesate prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).
Potrivit specialiştilor, aceste fonduri sunt folosite pentru dezvoltare rurală, pentru creşterea nivelului de trai de la sate, astfel încât fermierii să nu-şi dorească să se mute la oraş.
Campania de preluare a cererilor pentru anul 2014 se desfăşoară în perioada 1 martie-15 mai, dar va continua încă 25 de zile şi după această dată, dar cu aplicarea unei sancţiuni de 1% pe zi.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.