Interpelare din cauza urşilor

Marius_Pascan_camasa_alba_06La început se vorbea de o ursoaică cu doi pui, apoi de doi urşi care îi sperie pe alergătorii care se antrenează la Platoul Corneşti. Primind mai multe sesizări despre pericolul ce-l reprezintă urşii pentru tîrgumureşeni, senatorul  de Mureş, Marius Paşcan a adresat o interpelare ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Korodi Attila. „Am primit la cabinetul parlamentar mai multe sesizări din partea târgumureşenilor care reclamă apariţia unor urşi în preajma zonei de agrement Platoul Corneşti şi la containerele pentru deşeuri menajere, situate la periferia cartierului „Tudor Vladimirescu” din Târgu-Mureş. Vă fac cunoscut că prezenţa a doi urşi a fost înregistrată, în mod repetat, de camerele de supraveghere video amplasate în preajma Grădinii Zoologice şi din zona parcului de la Platoul Corneşti. De asemenea, un apicultor cu domiciliul la limita administrativă a municipiului, învecinat cu comuna Livezeni, a sesizat că un urs i-a distrus stupi cu albine iar un cioban a reclamat că ursul i-a omorât o oaie şi i-a rănit măgarul.

Domnule ministru, vă fac cunoscut că zona în care urşii şi-au extins teritoriul în căutare de hrană este foarte animată. În pacul de agrement de la Platoul Corneşti sunt zilnic sute de copii împreună cu părinţii lor iar zona este accesată de către numeroşi practicanţi de jogging. Dincolo de despăgubirile acordate prin Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic pentru pagubele produse de fauna sălbatică, cred că se cuvine să ne preocupe protejarea oamenilor, prevenirea şi evitarea punerii în pericol a vieţii şi integrităţii fizice a târgumureşenilor care, mai nou, îşi intersectează traseele cu aceşti urşi.

Prin urmare, vă solicit, domnule ministru, să dispuneţi urgent măsurile legale care se impun pentru îndepărtarea urşilor şi să mă informaţi în acest sens. Prezenţa acestora în zonele urbane constituie un permanent pericol pentru târgumureşeni. Consider că nu trebuie să aşteptăm pasivi ca urşii să rănească sau chiar să omoare pe cineva pentru a reacţiona eficient şi responsabil împotriva acestui pericol”, se arată în interpelare.(EM)

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.