Învățământul profesional în Mureș, între modă și necesitate

scoala1Azi (luni, 26 mai) și mâine se desfășoară înscrierile la școlile profesionale, însumând 1.232 de locuri, conform Proiectului Planului de școlarizare la învățământul profesional de zi, cu durata de 3 ani pentru anul școlar 2014 – 2015, semnat de inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. Ștefan Someșan, și de inspectorul pentru învățământul profesional și tehnic, prof. Laura Pop.
Este primul an în care elevii se pot înscrie la școala profesională direct după absolvirea școlii generale, după ce în urmă cu aproximativ 10 ani școlile profesionale au fost desființate. Între timp, s-a creat în piața muncii o anumită nevoie de meseriași calificați (mecanic auto, tâmplar, confecţioner, sudor, lăcătuş, frizer, manichiurist etc.), dar interesul elevilor și al părinților față de școlile profesionale este scăzut, fiindcă „la modă” este să ai bacalaureat și diplomă de facultate, deși statul promovează intens această formă de învățământ, oferind elevilor o bursă lunară de 200 de lei, încurajând practica profesională a elevilor direct la agenții economici, iar absolvenților oferindu-le o diplomă de meseriaș, deci posibilitate de angajare imediată.
În rândurile următoare, puteți afla despre posibilitățile de pregătire profesională în județul Mureș, despre firmele la care elevii vor face practică, precum și multe alte detalii despre recent-reînființatul învățământ profesional și tehnic de 3 ani din județul nostru…
Toți elevii vor la liceu și la facultate. Așa e moda
Mai mulți directori de licee ne-au declarat că există un oarecare dezinteres față de școala profesională, părinții orientându-și mai adesea copii spre liceu. Astfel, Dumitru Matei, directorul Colegiului Agricol „Traian Săvulescu” Târgu-Mureș a precizat că „e un pic mai delicată problema întrucât 10 ani nemaifiind şcoală profesională, părinții și elevii nu mai sunt motivaţi să se înscrie la școala profesională; toţi părinţii vor să-şi trimită copiii la liceu şi la facultate. […] Noi am făcut o campanie de promovare a profilelor de școală profesională, dar tot părintele hotărăşte…”.
La fel, Anamaria Pârlea, directorul Liceului Tehnologic Iernut, ne-a declarat: „Din semnalele pe care le avem, elevii şi părinţii nu sunt foarte interesaţi de şcoală profesională. Sunt puţini care conştientizează avantajele şi conştientizează faptul că unii dintre elevii care termină acum clasa a VIII-a poate nici nu ar face faţă la liceu”.
Totuși, acest dezinteres reiese din numărul redus al claselor de școală profesională în comparație cu cele de liceu, căci clasele de școală profesională propuse sunt, de regulă, completate cu numărul maxim de elevi.
Directorii din liceele mureșene despre școala profesională
Vom reda, în continuare, opinia unora dintre directorii de licee, referitor la școala profesională, la relația cu agenții economici unde se face practică.
Astfel, Raluca Antoaneta, directorul Grupului Școlar „Gheorghe Șincai” din Tîrgu-Mureș a declarat pentru Punctul: „Avem două contracte foarte ferme cu Autotop şi Amazonas. Sunt cele două firme mari cu care lucrăm noi de doi ani pentru şcoala profesională. Profilul nostru este mecanic-auto cu 28 de elevi într-o clasă şi legătura noastră este strict cu service-urile auto. Relaţia a decurs foarte bine până acum. Domnii de la Autotop şi de la Amazonas sunt foarte implicaţi în instruirea elevilor, domnul director de la Autotop, Dorel Vidrăsan, este şi membru în consiliul nostru de administraţie. Sunt la câte un tutore câte 11 elevi, activitatea este foarte serioasă şi fructuoasă”.
Prof. Bejan Eva, de la Colegiul Economic „Transilvania” ne-a transmis: „Avem contracte cadru cu SC Grand Sa, Voiajor, Manadas, President, Darina, Concordia, Europa, Mureşul etc. pentru profilul Ospătar – vânzător în unități alimentare. Şi anul trecut s-a făcut practică, iar totul a decurs destul de bine”.
Avantajele practicii: Firmele implicate în practică își „culeg” elevi
Desigur, adeseori, firmele implicate în practică își aleg dintre cei mai buni și mai serioși elevi, viitori angajați. Redăm, în acest sens, declarația directorului Adela Ciulea de la Liceul „Ion Vlasiu” Tîrgu-Mureș: „Pentru clasa de tâmplar universal avem contract cu SC Mobex SA. Cei de acolo au și promis că vor angaja absolvenţii fiindcă au nevoie de tâmplari, pe calificarea de operator pentru industria chimică anorganică avem contract cu Azomureşul care, de asemenea, doresc să angajeze absolvenţii şi sunt foarte preocupaţi de şcoala profesională.
Există interes față de școala profesională. Am fost la multe şcoli din oraş şi din satele din jurul Tîrgu-Mureşului de unde provin elevii noștri de obicei şi am văzut că sunt interesaţi. Este vorba de copiii care nu sunt pentru liceu, copii care vor să-şi facă o meserie, copii care vor fi sprijiniţi de Guvernul României, de Minister prin bursa de 200 de lei pe lună acordată acestor elevi de la școala profesională pe tot parcursul şcolarizării şi posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă imediat după terminarea şcolii. Bursa o primesc indiferent de rezultatele şcolare şi de starea materială a familiei. Doar absenţe să nu facă. Nu trebuie să depăşească un anumit număr de absenţe”.
La rândul său, directorul adjunct Medrea Felician Olimpiu de la Colegiul Tehnic Târnăveni a menționat că foarte multe firme cu care au contract sunt interesate să angajeze absolvenți de școală profesională. Dânsul a menționat următoarele firme: „la calificarea profesională Confecţioner produse textile – SC Cotton Textil SA Târnăveni – e o fabrică axată mai mult pe cămăşi, dar şi alte produse textile. La Comerciant – vânzător – SC Transylvania, Royal Food SRL Târnăveni – acesta e cel mai mare agent economic, care absoarbe cei mai mulţi elevi practicanţi, e fabrică de carne, are şi magazin, fructe, mai multe produse alimentare, prelucrează, ambalează, vinde…; SC Extrem Impex SRL Tîrnăveni – se ocupă cu vânzări de materiale de construcţii etc.; II Rad Augustin – are baruri şi magazine alimentare; la Tinichigiu – vopsitor auto – Cooperativa Târnăveanca Târnăveni – fostul service de stat, SC Meteora Sa – e un service mare şi foarte bine dotat, SC Bavaria SRL – e o firmă de transport care are service, II Garaşciuc Tiberiu – are service, II Fişă Cornel – service privat de tinichigerie, II Moga Cosmin”.
De asemenea, la Band, directorul Creți Gheorghe a spus că „există promisiuni de angajare pentru absolvenți din partea firmelor fiindcă acestea au nevoie de forță de muncă tânără și calificată”.
Firmele – interes ridicat
După cum s-a putut vedea există foarte multe firme care s-au declarat disponibile pentru realizarea practicii școlare, ele putând astfel să-și asigure o forță de muncă calificată în propriul domeniu de activitate. Relevantă în acest sens este și declarația directorului de Resurse Umane de la Combinatul Azomureș, Mihaela Gălățanu (publicată în Azo Info, ziarul intern al Combinatului, în cadrul articolului „Angajații, cheia dezvoltării Azomureș”): „Am decis să sprijinim, necondiționat, orice formă viabilă de a crea în rândul tinerilor din Tîrgu-Mureș și din împrejurimi un sistem care să le permită pregătirea pentru un viitor în industrie. Deși la prima vedere aceste premise sună a vremuri demult apuse, trebuie să recunoaștem că industria este cea care a ținut pe linia de plutire (în vremurile tulburi pe care le traversăm) multe state din jurul nostru. […] Am decis să ne pregătim pentru anii care vor urma și din punctul de vedere al resursei umane, al angajaților pe care ni-i dorim pe platforma Azomureș, motiv pentru care am demarat o colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean în vederea sprijinirii unor clase cu profil tehnic, potrivit profilului Azomureș. Dorim să angajăm specialiști bine pregătiți care să dea valoare companiei. Sperăm ca demersurile noastre să se materializeze prin înființarea a cel puțin două clase cu profil dedicat industriei chimice […]”
Avantajele tinerilor care aleg școala profesională
Pentru informarea corectă a elevilor și părinților, Coaliția pentru România, cu sprijinul Ministerului Educației și al Centrul Național de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic (organ de specialitate în subordinea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului), a inițiat o campanie de promovare a învățământului profesional din România.
Astfel, această campanie aduce în prim plan următoarele avantaje de care pot beneficia tinerii care urmează învăţământul profesional şi tehnic: tinerii cu calificare profesională pot obține mai rapid un loc de muncă; elevii învățământului profesional beneficiază de o bursă lunară în valoare de 200 de lei pe parcursul studiilor; în cei 3 ani de studiu, tinerii vor face practică la companii și firme, unde vor învăța meseria aleasă de la cei mai buni în branșă: în anul II, vor face 60% pregătire practică și 40%pregătire teoretică, iar în anul III, 70% pregătire practică și 30% pregătire teoretică; la absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională cu care se poate angaja atât în România, cât și în orice altă țară a Uniunii Europene, o adevărată oportunitate pentru un tânăr.
După finalizarea cursurilor, elevii își pot continua studiile în cadrul unui liceu, însă pot decide și să lucreze în același timp.
Informații suplimentare despre învățământul profesional puteți afla pe site-urile www.tvet.ro (Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic) și www.alegetidrumul.ro („Alege-ți drumul!” e un program de dezvoltare a învățământului profesional și tehnic, sub egida Ministerului Educației)
Primăria, preocupată de meseriaşi…
Primarul Dorin Florea s-a arătat interesat, în ultima vreme, de dezvoltarea învăţământului profesional din Tîrgu-Mureş. Pe lângă intenţia de a consulta opinia publică pentru a afla care sunt domeniile de activitate pentru învăţământul profesional solicitate în judeţ, primarul a spus că va insista pe lângă parlamentari să promoveze o iniţiativă legislativă astfel încât primăriile din ţară să poată accesa fonduri europene pentru reînfiinţarea şi dotarea atelierelor şcolare: „Vreau să identific categoriile importante unde copiii doresc să se îndrepte. În alimentaţia publică, service auto, instalaţii vom începe să facem studii de fezabilitate, ce înseamnă un număr minim de clase, ce înseamnă ateliere corespunzătoare şi ce nivel de dotare trebuie să punem la punct. Asta înseamnă că facem studii de fezabilitate care să cuprindă aceste lucruri pe diverse categorii şi să depunem un proiect european. ..Eu dau clădiri, dau hale, le pun la punct, dar trebuie dotările, care sunt foarte importante pentru a face practică pe ceea ce este astăzi la modă”, a declarat Dorin Florea.
Liceele și calificările din Tîrgu-Mureș
În județul Mureș există o gamă largă de calificări profesionale (atât la secția română, cât și la cea maghiară), puse la dispoziție de 25 de instituții școlare (în paranteză vom nota denumirea agentului economic cu care sunt încheiate contracte-cadru pentru practica elevilor, conform Proiectului Planului de școlarizare la învățământul profesional pentru anul școlar 2014-2015, document emis de Centrul Național de Dezvoltare a învățământului profesional și tehnic).
Desigur, cele mai multe posibilități se regăsesc la nivelul municipiului Tîrgu-Mureș.
Astfel, Liceul Tehnologic „Avram Iancu” pune la dispoziție două clase cu calificările Confecționer produse textile (SC Toscana Impex, SC Seriana Company, Stotextiles SRL, Todoran Confection SRL, SC Glover Prodexim), respectiv Comerciant – vânzător (Auchan România SA).
Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” propune tot două clase: Brutar – patiser – preparator produse făinoase (Auchan România, La Angela SRL, Panzootrans SRL, brutăriile Timko, Dona și Eldi, Laborator Denisa SRL, Kaufland, Egreta Comimpex SRL etc.), respectiv Lucrător în agroturism (Hotel Concordia SRL, Adonis Travel SRL, Manadas Prod SRL, Primăria Beica, Malvina SRL, Terraflor SRL, Pensiunea History, Pensiunea A & B, I.I. Pustai Petru, Dolce SRL etc.).
La Colegiul Economic „Transilvania” s-a propus o clasă de Ospătar (chelner) – vânzător (Grand SA, Elcolim SRL, Maia Com Impex SRL, Manadas, Voiajor, Darina). Tot în Tîrgu-Mureș, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” a început înscrierile pentru: Zidar – pietrar – tencuitor și Zugrav – ipsosar – vopsitor – tapetar (la ambele specializări: Alfaconstruct SA, Rodena SRL, Brillo SRL). Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu” propune tot două clase: Operator în industria chimică anorganică (Azomureș), respectiv Tâmplar universal (Mobex).
La Liceul Tehnologic „Gheorghe Șincai” întâlnim specializarea Mecanic auto (Autotop, Amazonas, TAM), iar la Liceul Tehnologic „Electromureș” pe cele de Electrician aparate și echipamente electrice și energetice (la ambele specializări: Romcab, Electrica Sumel Electromureș), respectiv Electromecanic utilaje și instalații comerciale, electrocasnice și din industria alimentară.
Liceul Tehnologic „Traian Vuia” pregătește două clase de elevi la profilul Frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist (Saloanele Figaro, Mari-Cristi, Gabriella, iar în Reghin Edy și Trendy Beauty). „Avem calificarea profesională frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist. Practica se face în primul rând în salonul de coafură – pedichiură pe care îl avem amenajat în şcoală şi la saloanele din oraş care acceptă elevi la practică”, a spus Moldovan Vasile, directorul Liceului „Traian Vuia”.
În sfârșit, Liceul Tehnologic „Aurel Perșu” propune patru clase de școală profesională: Mecanic auto, Tinichigiu vopsitor auto, Mașinist utilaje de terasamente, Mecanic agricol (Aliat auto, Mobil Service, Fomco Prodimpex, I.F. Bonta Miron).
Reghin, Sighișoara, Târnăveni
Desigur și celelalte orașe, precum și unele comune, din județ s-au străduit să propună anumite secții de învățământ profesional.
Astfel, la Reghin, Liceele Tehnologice „Lucian Blaga”, „Ioan Bojor” și „Petru Maior” au propus următoarele clase: Tâmplar universitar; Lucrător în agroturism și Mecanic agricol; Mecanic auto (Irum, Impex Prisma, Autonil, Gliga Companies etc.).
Sighișoara vine cu următoarea ofertă: Liceul Tehnologic Nr. 1 – Mecanic auto și Comerciant – vânzător; Liceul Tehnologic Nr. 2 – Confecționer produse textile și Operator ceramică fină (Autopres, Auto Santa, Coralia Com, Târnava, Cesiro etc.).
La Târnăveni (Meteora, Târnăveanca, Bipro Serv, Bavaria, Tar etc.), Liceul „Constantin Brâncuși” oferă locuri la: Tinichigiu vopsitor auto, Comerciant – vânzător și Confecționer produse textile. Colegiul Tehnic va avea o clasă de Mecanic auto.
Sovata, Luduș, Band
Liceul Tehnologic „Domokos Kazmer” Sovata așteaptă elevi pentru specializările Tâmplar universal și Comerciant – vânzător (Corvinart Com, Balneoclimaterica).
Ludușul este reprezentat la școala profesională de Liceul Tehnologic Nr. 1 Luduș prin două clase de Mecanic auto, respectiv Confecționer produse textile (Samio Chețani, Auto Bel Luduș, Auto Global SRL Luduș etc.).
Liceul Tehnologic din Iernut specializează elevi în domeniul Mecanic agricol (Miralina, Silvaur, „Spicul” Cuci, Agrosilvaur, Ceragrim, Agro Teg etc.). „Avem contracte semnate pentru şcoala profesională de 3 ani, e vorba de firme din zona Iernut, profil agricol; avem în jur de 7-8 firme: SC Silvaur Impex SRL, SC Agrosilvaur SRL, SC Popa Teweş SRl, SC Miralina SRL, „Spicul” Cuci. Avem o clasă de mecanic agricol şi avantajul elevilor este că la finalul şcolii pot să obţină carnetul de conducere cat B şi tractor – şcolarizarea se face gratuit pentru că este prevăzut în planul de învăţământ”, a spus Anamaria Pârlea, directorul Liceului din Iernut.
La Liceul Tehnologic Band întâlnim profilul Agricultor culturi de câmp (Pig Band, Grup Lorena, Agroserv Apollo); la Liceul Tehnologic „Vasile Netea” Deda – Tâmplar universal (Gliga Instrumente muzicale); la Liceul Teoretic din Miercurea Nirajului – Mecanic auto și Comerciant – vânzător (Gumirex, P.F. Albert Mihaly etc.); Liceul Tehnologic Dumbrăvioara – Mecanic auto și Brutar – patiser – preparator produse făinoase (Selgros, Bewami etc.); Colegiul Silvic Gurghiu – Tâmplar universal (Gliga Companies, Hora, Naiade); Liceul Tehnologic „Sf. Gheorghe” din Sângeorgiu de Pădure – Frizer – coafor – manichiurist – pedichiurist (AF Tar Eunika).
Scurt istoric
Anul școlar viitor va fi primul în care învățământul profesional nou-introdus va avea o durata de 3 ani. Învățământul profesional introdus de fostul ministru Daniel Funeriu a avut prima admitere în urmă cu doi ani și se derula pe o perioadă de doi ani, începând din clasa a X-a și până în clasa a XI-a, având în vedere că Legea Educației Naționale prevedea trecerea clasei a IX-a de la liceu la școala generală. Guvernul Ponta a modificat însă, în decembrie 2013, prin Ordonanță de urgență, Legea Educației Naționale, astfel încât clasa a IX-a rămâne la liceu, iar învățământul profesional începe din anul școlar 2014-2015 din clasa a IX-a și se termina în clasa a XI-a. Învățământul profesional cu durata de 3 ani se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.
Elevii din învățământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susținere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin „Bursa Profesională” aprobată prin HG nr. 1062/2012. Se menține astfel bursa de 200 lei lunar pe care o primesc, încă din 2012, toți elevii care frecventează învățământul profesional. Pe lângă această bursă, elevii din învățământul profesional pot beneficia și de susținere financiară, stimulente și alte forme de sprijin acordate de compania la care fac practică.

Vasile DANCEA

„Nu pot face publice numele firmelor implicate! Eu am dosarele cu toate aceste firme, dar nu vi le pot spune. Sunt peste 100 de firme. Fiecare şcoală încheie separat contract cu aceste firme” – aceasta este declarația doamnei inspector şcolar general adjunct de la IȘJ Mureș, Illes Ildiko. Precizăm că informațiile referitoare la o instituțiile de învățământ de stat nu pot fi ținute secrete, fiind informații de interes public. Astfel, refuzul inspectoarei Illes Ildiko de a ne furniza numele firmelor implicate în practica elevilor din județul Mureș ni se pare inacceptabil, încadrându-se în tenta lipsei de transparență de care a mai fost acuzat Inspectoratul Școlar Mureș și în trecut. Iar, dacă nu acesta este cazul, atunci doamna inspector nu poate fi acuzată decât de rea-voință, dezinteres, nepăsare…
Precizăm de asemenea, că lista tuturor firmelor la care elevii pot face practică este publicată pe site-ul alegetidrumul.ro, site aflat sub oblăduirea Ministerului Educației. Deci, doamna inspector general are impresia că nu e voie să facă publică o listă care oricum era deja făcută public!

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.