Irak interesat să importe bunuri și servicii din Mureș

prefecturaPreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre, şi conducătorul delegaţiei din Guvernoratul Missan (Irak), Hasan Lazim Kadhim Al Qasemi, preşedinte al Comisiei de Agricultură şi Irigaţii din Consiliul Provincial Missan, au semnat, vineri, la Târgu Mureş, un protocol de colaborare între cele două administraţii.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Mureş, irakienii vor să construiască un spital în regiunea Missan, un aeroport, o companie de apă şi 300.000 de apartamente, fiind interesaţi şi de achiziţionarea de bunuri de larg consum şi de modernizarea facultăţii de medicină din Irak, inclusiv prin deplasarea profesorilor din Târgu Mureş în Irak.

Un alt domeniu vizat în acordul de colaborare este agricultura, în special domeniul îngrăşămintelor chimice produse la Târgu Mureş.

‘Au dat un exemplu, orice import al Irakului de materiale de construcţii este scutit de taxe vamale pe timp de 10 ani. Este legislaţia pentru stimularea investiţiilor energetice din această ţară (…) Unul din cei mai mari constructori din judeţul Mureş are deja un contract de ordinul sutelor de milioane de euro în curs de semnare în Irak (…) Ni s-a spus că a fost o vizită reuşită dar în acelaşi timp foarte obositoare. În fiecare zi au avut deplasări în teren, iar marţi şi azi au avut întâlniri. Astăzi au avut întâlnirea la UMF Târgu Mureş împreună cu cele cinci fabrici de medicamente din oraş. Marţi s-au întâlnit cu oamenii de afaceri din domeniul construcţiilor’, a spus Dobre.

Preşedintele CJ Mureş a adăugat că delegaţia s-a întâlnit cu aproximativ 25 de agenţi economici şi a efectuat 12 vizite de lucru în teren, manifestându-şi interesul pentru Siceram – Sighişoara, pentru construcţii civile şi construcţii industriale.

‘Un alt punct a fost agricultura, zootehnia este un sector foarte important în care doresc să dezvolte o cooperare cu agenţii economici’, a mai spus Dobre.

Hasan Lazim Kadhim Al Qasemi a precizat, la rândul său, că scopul acestei vizite a fost de a cunoaşte agenţii economici din judeţul Mureş şi de a pune bazele unei colaborări, întrucât ţara sa are nevoie de investiţii.

‘Irak este o ţară în renaştere, care are nevoie de ajutorul României. Am fost în multe locuri şi am avut posibilitatea de a ne întâlni şi de a discuta cu mulţi oameni de afaceri. Suntem încântaţi de ceea ce am văzut şi sper să reuşim să facem ceva împreună. Aşteptăm o vizită a unei delegaţii oficiale din Mureş în provincia noastră’, a declarat Hasan Lazim Kadhim Al Qasemi.

Potrivit acestuia, irakienii pot pune teren la dispoziţia fabricilor, iar în domeniul construcţiilor pot ajuta şi cu bani, depinde de mărimea investiţiei.

‘Asta putem da de la bugetul nostru local. Mai sunt şi ajutoare de la stat’, a mai spus şeful delegaţiei.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.