ISJ: 55 mil. lei lipsă pentru finalizarea unor investiții

stefan_somesanŞeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş, Ştefan Someşan, a declarat miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural, că pentru finalizarea lucrărilor la cele 60 de instituţii de învăţământ aflate în diverse stadii de execuţie este nevoie de 55 milioane de lei. ‘În judeţul Mureş, există 60 de unităţi de învăţământ care se află în diverse stadii de execuţie – de la 5% realizare, până la 90, chiar 95%. Una dintre acestea a fost inaugurată în această toamnă, Liceul ce Program Sportiv, care era pe această listă. Intenţiile Guvernului sunt, zic eu, generoase, de a lichida aceste poziţii, noi de fiecare dată când se solicită de la minister, dar nu numai când se solicită, trimitem situaţia acestor obiective, avem o corespondenţă foarte stufoasă pe această temă, la serviciul de investiţii din cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale. Sumele sunt foarte mari, circa 55 de milioane de lei noi, pentru cele 60 de obiective aflate în diverse stadii de execuţie’, a spus Ştefan Şomeşan.

Şeful ISJ Mureş a subliniat că în cea mai grea situaţie se află comuna Băgaciu, unde toate cele şase unităţi şcolare funcţionează în clădiri retrocedate, cei aproximativ 300 de copii învăţând în condiţii precare. ‘Primăria nu poate aloca din resurse proprii sume cu care să reabiliteze aceste unităţi, nefiind în proprietatea Primăriei. Doar se fac lucrări simple, de igienizare şi de păstrare cât de cât în funcţiune a acestor obiective. La Băgaciu sunt în jur de 300 de copii pe raza comunei, în total şi, dacă nu mă înşel, sunt şase spaţii, şase clădiri în care funcţionează şcolile de acolo, separat grădiniţa, I-IV, V-VIII, toate în clădiri retrocedate. Acolo chiar e nevoie de mulţi bani, investiţia, dacă nu mă înşel, este la 10% stadiu de execuţie. A început cu 3-4 ani în urmă, prin identificarea unui spaţiu care a fost al IAS-ului cândva. S-a cumpărat de către Primărie, urmând să intre în circuitul şcolar. Deci este un spaţiu care există, care trebuie pus la punct, dar trebuie bani foarte mulţi acolo’, a subliniat Ştefan Şomesan.

El a precizat că există şi unităţi şcolare, cum ar fi la Gurghiu, care sunt într-un stadiu de circa 75-80% de execuţie, dar care nu mai pot fi terminate din lipsă de fonduri.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.