ISJ – restanțe de 2,1 milioane lei către elevi

stefan_somesanInspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Mureş datorează peste 2,1 milioane de lei celor 4.000 de elevi care fac zilnic naveta către unităţile de învăţământ, a anunţat vineri, Ştefan Someşan, inspectorul general şcolar.

El a subliniat că, din acest an, există promisiuni că decontarea navetei copiilor se va face la zi. ‘Restanţele sunt foarte mari, pe circa 8 luni, numărul navetiştilor este de 4.000 de copii, iar suma se ridică la 2.175.000 de lei. În ultima video conferinţă pe care a avut-o ministrul Educaţiei, vinerea trecută, s-a reiterat faptul că Guvernul are ca o prioritate lichidarea restanţelor pentru anul şcolar precedent. Nu va realiza acest lucru până la începerea anului curent 2013-2014, dar se doreşte ca în anul financiar 2013 problema să fie rezolvată. De asemenea, s-a spus, cu subiect şi predicat, că naveta, începând din septembrie 2013, va fi decontată la zi pentru anul acesta, deci nu vor mai fi restanţe’, a susţinut Ştefan Someşan.

Acesta a arătat că una dintre propunerile inspectorilor generali făcute către Ministerul Educaţiei a fost aceea de a se limita baremul de plată la navetişti la maximum cât este costul internatului ‘şi atunci să se dea atâţia bani câţi ar trebui să plătească elevul în internat, iar dacă naveta depăşeşte această sumă, diferenţa să fie suportată de familie’. În privinţa transportului elevilor, şeful ISJ Mureş a arătat că există 60 de microbuze şcolare funcţionale, care însă nu rezolvă necesităţile judeţului Mureş, dar că, totuşi, ‘nu există niciun copil care să umble pe jos la şcoală’. ‘Administraţiile locale rezolvă această problemă prin operatori de transport. Guvernul achiziţionează în această perioadă un număr de circa 600 de microbuze şcolare, iar dintr-un calcul matematic simplu, noi sperăm la un număr de 15 microbuze. Vom primi şi microbuze cu o capacitate de 28—29 de locuri, am cerut asemenea maşini şi dacă am primi 5 astfel de microbuze, iar restul să fie de 16 locuri, din estimările noastre pe următorii 5 ani, ar fi rezolvată problema total’, a subliniat Ştefan Someşan.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.