Italia și Japonia au câștigat Concursul de Lutierie

2 luterie (10)Doi lutieri din Italia și unul din Japonia și-au adjudecat cele trei mari premii la secțiunea vioară ale Concursului Internaţional de Luterie care s-a desfășurat pentru a doua oară la Reghin.
Concursul a fost organizat de Asociaţia Artiştilor Lutieri din România, în parteneriat cu Primăria Reghin și Consiliul Local, în perioada 20-22 august și s-a bucurat de prezența unor luteri experimentați din 8 ţări care au adus la Reghin 30 de instrumente muzicale de excepție pentru a fi evaluate. Viorile, violele, violonceii şi contrabaşii au concurat la trei probe: cea eliminatorie, de calitate şi acustică, iar juriul a inclus specialişti în construcţia de instrumente muzicale şi acustică din Italia, Ungaria, Belgia, Austria și România.
Premii
Gala de premiere, care s-a desfășurat vineri, 22 august, în Sala Festivă a firmelor Gliga, a adus recunoaștere și unor tineri constructori de instrumente muzicale de la Reghin. Astfel, la secțiunea contrabas clasamentul arăta astfel: Locul I: Mihai Alin Cotta; Locul II: Ioan Bucur; Locul III: Marian Marcel.
La secțiunea violoncel: Locul I: Gyorke Francisc; Locul II: Ioan Virgil Bândilă; Locul III: Mihai Murar.
Pentru secțiunea violă: Locul I: Claudiu Mare; Locul II: Lajos Kanyo; Locul III: Ioan Todoran.
3 luterie (9)Câştigătorii au primit acte care să ateste calitatea superioară a instrumentelor prezentate, dar şi premii în euro.
Juriul a fost alcătuit din Simeone Morassi (unul dintre cei mai renumiți lutieri din Cremona), Semmelweis Tibor – Ungaria, Gilis Pascal – Belgia, János Márkus-Barbarossa, (unul dintre cei buni evaluatori de instrumente muzicale din Europa), Vasile Gliga preşedintele Asociaţiei Artiştilor Lutieri din România, Gabriel Croitoru (unul dintre primii violoniști ai României, elev al lui Sir Yehudi Menuhin), prof. univ. dr. Vasile Jucan, Ioan Conțiu-directorul Casei de Cultură Eugen Nicoară. Președintele juriului a fost inginerul Nicolae Bâzgan directorul general al fabricii de instrumente muzicale Hora din Reghin.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.