„Iubesc baschetul!”, o campanie a BC Mureş

20131024_124432Baschet Club Mureş Tîrgu-Mureş încearcă să readucă publicul în Sala Sporturilor promovând echipa, baschetul şi sportul, în general, în liceele mureşene. Cu toate că au câştigat medaliile de argint în sezonul competiţional trecut, suporterii nu prea au agreat scumpirea preţului biletelor de intrare şi a abonamentelor, iar acesta este unul dintre motivele pentru care sala nu mai este arhiplină. Alţii spun că aşa se întâmplă la începutul fiecărui sezon. Dacă se va schimba ceva, vom vedea până la sfârşitul turului. Oricum iniţiativa de a relua promovarea sportului în liceele şi şcolile târgumureşene, prin campania „Iubesc baschetul!”, e de apreciat.

La „Unirea”

Primul liceu vizitat de componenţi ai vicecampioanei României la baschet masculin, BC Mureş, a fost Colegiul Naţional „Unirea”. Elevii i-au aşteptat entuziasmaţi pe tigri ca să îi vadă la lucru pe terenul din curtea şcolii, în picioare sau aşezaţi pe băncuţe. Pentru unii, bucuria a fost de scurtă durată, fiind retraşi de dascăli în sălile de clasă după ce s-a auzit clopoţelul (soneria) de intrare. Cei mai norocoşi au putut însă să asiste la un meci demonstrativ între BC Mureş şi echipa colegiului, marea majoritate a elevilor fiind şi componenţi ai loturilor de juniori ale clubului târgumureşean. Prezentarea echipelor a urmat rutina oricărui meci oficial când componenţii ambelor echipe intră pe teren în aplauzele publicului. Uniriştii i-au ovaţionat mai ales pe colegii lor, fiind mai timizi cu aplauzele faţă de componenţii BC Mureş.

BC Mureş i-a avut pe teren pe conducătorii de joc Goran Martinic şi Tyronn Mitchell, pivoţii Dan Păltinişanu şi Jakab Cristian, pe Vaidotas Peciukas şi pe juniorii Steff Norbert şi Adrian Oprea, sub bagheta lui Szászgáspár Barnabás, secundul lui Srecko Sekulovic. Din echipa Colegiului „Unirea” au făcut parte, printre alţii, Bölöni Tamás, Kádár Csongor Krisztián, Paul Marta, Mădălin Potcoavă, Szombat Miki, Tamás Toni, Dávid Keresztesi Kis. George Trif, cel care se ocupă de o parte din juniorii BC Mureş, şi-a supravegheat, de asemenea, atent elevii.

Victorie de ambele părți

Cele două echipe au disputat două sferturi. În pauza dintre cele două reprize, copiii au avut ocazia să participe la un concurs de aruncare la coş. Pivotul Dan Păltinişanu s-a implicat în concurs şi le-a arătat școlarilor cum să arunce la coş.
Cei care au reuşit să înscrie au câştigat tricouri cu „I love BC Mureş”. Cei care nu au reuşit, au primit câte o invitaţie la meci. De asemenea, tigrii au împărţit calendare cu membrii echipei. Adică s-au autopromovat.
Dacă ne întrebaţi cine a câştigat, nu am putea să vă răspundem. Am încercat până la un punct să ţinem o evidenţă a scorului, dar nu acesta a fost rostul întâlnirii. Câştigători au fost până la urmă toţi, jucătorii pentru că s-au simţit apreciaţi de copii, elevii pentru că au văzut în şcoală una dintre cele mai îndrăgite echipe şi poate vor fi tentaţi să facă sport de performanţă.
În acest context, putem aminti că așa au început să îndrăgească acest sport şi tigrii. „Cred că tata m-a luat cu el, şi tata juca baschet, la antrenamente; eu şi fratele meu ne jucam şi aruncam, cred că acolo ne-a prins şi apoi am început să jucăm baschet. E bine pentru ei să fie motivaţi, noi am avut un sezon bun anul trecut, toată lumea ne ştie de la televizor, iar ei dacă vor să aibă ce avem noi sau să-şi atingă obiectivele, suntem un bun exemplu”, a povestit, succint, Vaidotas Peciukas, tigrul lituanian.
De această acţiune s-a simţit încântat și antrenorul secund al BC Mureş, Szászgáspár Barnabás: „Ne-am bucurat mult să ne aflăm între copii, BC Mureş nu este la prima experienţă de acest gen, dar sperăm să ne permită şi programul să participăm la mai multe licee. Eu zic că a fost frumos. Încercăm prin aceste acţiuni să-i educăm pe copii să fie alături de sport, să socializeze mai mult şi să crească sănătos într-un mediu sportiv”.

În curte la Bolyai

Vremea frumoasă a permis ca acţiunea să continue, săptămâna trecută, tot în aer liber, în curtea Liceului Teoretic „Bolyai Farkas” şi a Colegiului Reformat, instituţii de învăţământ care îşi împart frăţeşte aceleaşi clădiri.
Jucătorii BC Mureş – căpitanul Tudor Jucan, Aleksandar Mladenovic, juniorii Steff Norbert şi Adrian Oprea, Goran Martinic şi Baczó Balázs au fost însoţiţi de această dată de preşedintele clubului, Cornel Lungu, managerul sportiv Bruno Roschnafschy şi antrenorii Szászgáspár Barnabás şi George Trif. Înainte de meciurile demonstrative, Cornel Lungu a oferit directorului de la „Bolyai”, Bálint István, o minge de baschet cu autografele jucătorilor. Componenţii BC Mureş au avut de jucat două partide amicale, deoarece pe teren au intrat atât echipa de fete, cât şi cea de băieţi a liceului. Pentru Liceul „Bolyai” au jucat, la fete: Barabás Szidónia, Karsai Anett, Kiss Melinda, Gálfi Andrea, Babos Andrea, Gombos Andrea, Fehér Delinke, Bende Csilla. La băieţi au intrat pe teren: György Zsolt, Nagy Örs, Barabási Csongor, Böndi Tamás, Madaras Álmos, Pál Tamás, Csécs Zoltán, Hegedüs Ervin, Darabán István, Jakó Zsolt, Demeter Márk, Kovács Andor. Profesorii celor două echipe sunt: Bálint Júlia, Jakab Barna, Albertini Zoltán.

Moment inedit

Elevii au fost antrenaţi în concursuri şi au putut să câştige şepcuţe cu sigla clubului BC Mureş în pauza dintre meciurile demonstrative, dacă reuşeau să înscrie aruncând la coş. Premiile de consolare au fost calendarele cu jucătorii echipei.
Elevii de la „Bolyai” au avut parte şi de un moment inedit, pentru că Ivan Jelenic, noul component al lotului tigrilor, a fost prezent pentru prima dată pe terenul lor de sport înainte de a debuta în faţa suporterilor târgumureşeni.
Pivotul BC Mureş, Aleksandar Mladenovic, susţine că aceste acţiuni sunt binevenite şi a făcut o paralelă cu ceea ce se întâmplă în baschetul sârbesc, unde se simte lipsa acestor campanii: „Sunt acţiuni foarte bune, îmi place foarte mult tipul acestea de acţiuni în comunitate, în Serbia nu prea avem aşa ceva şi a început să fie o problemă, pentru că mulţi copii nu fac sport şi sunt interesaţi de alte lucruri. Din punctul meu de vedere este bine să popularizezi acest sport şi, bineînţeles, clubul nostru”.
De asemenea, preşedintele BC Mureş, Cornel Lungu, susţine această campanie de promovare a baschetului şi a sportului: „După părerea noastră şi a managementului clubului, este importantă o asemenea acţiune pentru popularizarea baschetului în general. Aşa după cum ştiţi, baschetul este cel mai popular de pe planetă, nu vrem să ridicăm ştacheta prea mult, dar acesta este adevărul, în toată lumea se joacă baschet. Prin acţiunile pe care le facem, încercăm să facem în primul rând imagine clubului şi, în al doilea rând, baschetului în general”.

Va continua…

Campania „Iubesc baschetul!” va continua şi în perioada următoare. Poate exemplul BC Mureş va fi îmbrăţişat şi de alte cluburi sportive – fotbal, futsal, handbal, înot, polo etc., astfel încât cât mai mulţi copii să revină în sălile de sport nu doar ca fani, ci şi ca practicanţi.
BC Mureş nu ştim dacă şi-a atins scopul. Ştim însă că antrenorii şi jucătorii suferă din cauza absenţei suporterilor, iar la ultimul meci împotriva Concordiei Chiajna nu credem că au fost mai mult de 1.000 de oameni în sală. Motivele pentru care sala nu mai este arhiplină, deşi BC Mureş este vicecampioana României la baschet masculin, sunt numeroase şi diverse: unii vorbesc de faptul că fanii s-au supărat pentru că preţul abonamentelor a crescut de la 150 de lei la 200 de lei, iar cel al biletelor de la 5 la 8 lei, respectiv de la 10 la 13 lei; alţii spun că arbitrajul mizerabil din finală, şi nu numai, îi ţin departe pe iubitorii baschetului de Sala Sporturilor, iar alţii susţin că e început de sezon şi e firesc să fie mai puţini spectatori. Mai mult, decizia de a se renunţa la anumite echipe de juniori nu a fost pe placul fanilor.

„Percepţia a fost total greşită referitor la schimbarea grupelor, BC Mureş nu are niciun scop de a nu avea echipe la anumite categorii de vârstă, atât doar că la categoriile de vârstă de care aminteam la început, BC Mureş avea nişte echipe destul de necompetitive, iar prin acţiunile de popularizare o să apară alţi jucători şi pepiniera de la baby şi minibaschet o să se perpetueze şi sunt convins că la echipele de juniori o să ajungă la BC Mureş mult mai mulţi jucători buni”, a declarat Cornel Lungu, preşedinte BC Mureş.

Ligia Voro

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.