"Iubeşte-ţi oasele" de Ziua Mondială a Osteoporozei

DSCN0438Ziua Mondială a Osteoporozei  datează din 20 octombrie 1996, iniţiată fiind de Societatea Naţională de Osteoporoză din Marea Britanie, iar din 1999 i-a devenit co-partener şi Organizația Mondială a Sănătății)OMS). Potrivit datelor furnizate de OMS, 150 de milioane de persoane suferă de această boală în lume. În Europa și Statele Unite ale Americii se produc în fiecare an aproximativ 2,3 milioane de fracturi osteoporotice. S-a calculat că la fiecare 30 de secunde o persoană suferă o fractură osteoporotică. Se estimează că în următorii 50 de ani numărul fracturilor osteoporotice se va dubla. Toate acestea atrag costuri enorme, astfel încât sunt lesne de înțeles eforturile depuse pentru realizarea unei strategii coerente și susținute în vederea profilaxiei, a depistării precoce și a tratării osteoporozei. Pentru a marca  importanţa prevenirii acestei boli, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş a organizat o masă rotundă intitulată „Iubeşte-ţi oasele”,  în sala de protocol, luni, 20 octombrie 2014. Au participat dr. Claudiu Puiac, directorul SCJU Tg Mureş, dr. Monica Copotoiu, dr. Horaţiu Popovici, dr. Tiberiu Băţagă şi dr. Lorinczi Zoltan.

„Ucigaşul tăcut”

Această boală, supranumită „ucigaşul tăcut, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii cu acest prilej dedicate creșterii gradului de conștientizare, de prevenire, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase.

Afectează şi bărbaţii!

Prin tema pentru anul 2014 se dorește conștientizarea faptului că deși este o boală care afectează predominant femeile, și bărbații se confruntă cu această boală. La nivel mondial, unul din cinci bărbați suferă o fractură din cauza osteoporozei, care poate rămâne neidentificată și după un astfel de accident. Astfel, s-a constatat că foarte mulți bărbați care au această boală nu știu și în consecință nu se tratează. În general, și la bărbați boala apare după vârsta de 50 de ani.

Absorbţia de calciu scade la ambele sexe

Potrivit site-ului dedicat zilei, bărbații sunt de două ori mai predispuși să moară în urma unei fracturi de șold decât femeile, sunt mult mai susceptibili de a suferi o fractură osteoporotică decât de a dezvolta cancer de prostată și o treime dintre fracturile de sold, la nivel mondial, apar la bărbați. S-a constatat că în ultimii 70 de ani, bărbații și femeile pierd masa osoasă în același ritm, iar absorbția de calciu (un mineral important pentru sănătatea oaselor) scade la ambele sexe. Prin pierderea de masă osoasă excesivă oasele devin fragile și se creează mai multe șanse de a se fractura. Potrivit site-ului, cei care luptă împotriva acestei boli poartă, în această zi, haine de culoare albă.

E mai uşor să previi decât să tratezi

Osteoporoza este o boală care slăbește treptat oasele, acestea devenind fragile și pierzându-și rezistența, putându-se rupe foarte ușor. Fracturile pot să apară după o cădere de la înălțime mică, ca urmare a unui strănut și chiar prin aplecarea pentru a lega un șiret sau la o simplă răsucire în pat.  Orice os se poate rupe din cauza osteoporozei, dar cele mai grave fracturi și mai frecvente sunt cele ale coloanei vertebrale și ale șoldului. Tratamentul fiind complicat şi costisitor, medicii subliniază importanţa prevenţiei şi în cazul acestei boli, care atacă şi tineri şi vârstnici deopotrivă. În prevenirea bolii alimentaţia sănătoasă, mişcarea şi medicul de familie au un rol important.

 

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile nu sunt permise.