Iuliu Moldovan, un creator de școală

Artist cu activitate marcantă în viaţa culturală a cetăţii, a judeţului Mureş şi nu numai, Iuliu Moldovan este unul dintre ambasadorii acestui spaţiu transilvan peste hotare. Se afirmă ca un artist complex, arta sa fiind recunoscută internaţional depăşind graniţele europene, ajungând chiar şi pe alte continente în SUA-Canada şi Australia.Artist cu activitate marcantă în viaţa culturală a cetăţii, a judeţului Mureş şi nu numai, tîrnăveneanul Iuliu Moldovan este unul dintre ambasadorii acestui spaţiu transilvan peste hotare. S-a afirmat ca un artist complex, arta sa depăşind graniţele europene, ajungând chiar şi pe alte continente în SUA-Canada şi Australia.

Iuliu Moldovan este ,,Creator de Şcoală Nouă’’, artistul a înfiinţat Atelierul de Artă Plastică ,,A96’’, şcoală unde se pregătesc tinerii artişti ai oraşului de pe Târnava Mică pentru liceele şi Instituţiile de Artă, naţionale şi internaţionale. La şcoala sa s-au format peste 28 tineri care actualmente profesează în domeniul artelor. Atelierul de artă plastică „A 96” al Casei Municipale de Cultură din Târnăveni a luat ființă în luna decembrie 1996. Pentru o cunoaştere cât mai bună a acestor taine, atelierul a fost dotat de către artist, din surse proprii, cu mijloace tehnice specifice artelor plastice. În decursul existenţei, această activitate culturală s-a bucurat de un larg interes din partea tinerilor talentaţi din municipiul de pe Târnava Mică, astfel având loc expoziţii personale şi de grup, de grafică, desen, pictură. Micii sau mai marii plasticieni au participat la pictarea „Parcului copiilor” din localitate, la scenografia unor spectacole şcolare, la expoziţii de icoane pe sticlă cu ocazia Sfintelor sărbători de Crăciun şi Paşte etc.

Cine este?

Artistul plastic Iuliu Moldovan s-a născut în data de 30 august 1956 la Târnăveni. El pPictează de la vârsta de 12 ani, iar arta plastică este pentru elfiind un mod de viaţă, suportul său existenţial. La această vârstă fragedă Iuliu a încearcăîncercat ,,studii după natură”, peisaje, naturi statice neîncercând a reproduce după mijloace fotografice. Este A fost preocupat de arhitectură, aerodinamică, anatomia omului etc. Mai târziu studiază Istoria Artelor Plastice Universale, făcând studii după operele de Artă ale marilor maeştrii. După cursurile liceale urmează a urmat Şcoala Populară de Artăe din Tîârgu -Mureş. Timp de 16 ani locuieşte a locuit în capitală, unde pictează a pictat şi restaurează restaurat pe şantiere de Artă Monumentală. În această perioadă este a fost student la Academia de Artă Bucureşti-secţia Artă Monumentală. Pictează de 40 de ani, pictând având peste o mie de lucrări, în marea lor majoritatea aflându-se în colecţii particulare în din ţară şi străinătate.

Prin arta sa dezvoltă compoziţii monumentale de mari dimensiuni, pictate în tehnici mixte, abordând subiecte de importanţă istorică, religioasă, de ambient, aceste ansambluri monumentale fiind aflate în spaţii publice : parcuri, faţade clădiri, biblioteci, biserici. Iuliu Moldovan este ,,Creator de Şcoală Nouă’’- Artistul a înfiinţat Atelierul de Artă Plastică ,,A96’’, şcoală unde se pregătesc tinerii artişti ai oraşului de pe Târnava Mică pentru liceele şi Instituţiile de Artă, naţionale şi internaţionale. La şcoala sa s-au format peste 28 tineri care actualmente profesează în domeniul artelor. Atelierul de artă plastică „A 96” al Casei Municipale de Cultură din Târnăveni fiinţează din luna decembrie 1996. Pentru o cunoaştere cât mai bună a acestor taine, atelierul a fost dotat de către artist, din surse proprii, cu mijloace tehnice specifice artelor plastice. În decursul existenţei această activitate culturală s-a bucurat de un larg interes din partea tinerilor talentaţi din municipiul de pe Târnava Mică, astfel având loc expoziţii personale şi de grup, de grafică, desen, pictură. Micii sau mai marii plasticieni au participat la pictarea „Parcului copiilor” din localitate, la scenografia unor spectacole şcolare, la expoziţii de icoane pe sticlă cu ocazia Sfintelor sărbători de Crăciun şiPaşte, etc.

Artist cu activitate marcantă în viaţa culturală a cetăţii, a judeţului Mureş şi nu numai, Iuliu Moldovan este unul dintre ambasadorii acestui spaţiu transilvan peste hotare. Se afirmă ca un artist complex, arta sa fiind recunoscută internaţional depăşind graniţele europene, ajungând chiar şi pe alte continente în SUA-Canada şi Australia.

Mircea Barbu

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.