Proiectul UDMR-PCM de autonomie făcut 'în secret'

1397271027_5700Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), Izsak Balazs, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că nu a fost invitat în comisia comună UDMR-PCM pentru elaborarea proiectului de autonomie, el adăugând că este surprins că acesta a fost făcut ‘în cel mai mare secret’.

‘Nu am fost invitat în această comisie comună UDMR-PCM pentru elaborarea proiectului de autonomie. Am auzit, pe căi indirecte, că au fost invitaţi mai mulţi, şi într-adevăr aşa este (…) Să ştiţi că nu era interesul meu să fiu prezent la această comisie. Nimeni nu mă poate acuza nici măcar de vanitate, pentru că nu eu sunt autorul acestui proiect, dar cred că dacă în mod sincer s-ar fi dorit o muncă de atelier, atunci m-ar fi invitat precis şi eu particip, oricând, cu foarte multă plăcere, la orice dezbatere unde subiectul este autonomia, unde se vorbeşte de lucruri care aparţin de literatura de specialitate’, a afirmat Izsak.

El a adăugat că o astfel de muncă de concepţie se desfăşoară public, însă este surprins că proiectul de autonomie a fost elaborat de UDMR şi PCM ‘în cel mai mare secret’ şi că după apariţia acestuia în presa de limba maghiară ‘se vorbeşte de divulgare, că Erdely Naplo a divulgat’.

‘Nu înţeleg de ce trebuie divulgată o chestiune care este de interes public, cum ajunge acolo să fie divulgată, când totul ar trebui să se desfăşoare transparent, în mod deschis, vizibil pentru toată lumea. Noi, atunci când am propus de exemplu iniţiativa cetăţenească europeană, toate lucrările, toate documentele, toate concepţiile le-am făcut publice şi am aşteptat propuneri, critici. Au sosit, nu prea multe, dar au sosit. Eu consider că dacă omul doreşte sincer să facă o treabă bună, atunci trebuie să acorde o posibilitate, o şansă tuturor intenţiilor de a îmbunătăţi, de a adăuga ceva. Acesta este sensul. Lucrăm, asta am făcut până acum, este public, dacă cineva are vreo observaţie. Pentru că totuşi 10 oameni sunt mai deştepţi decât doi, şi 1.000 şi mai deştepţi’, a spus Izsak Balazs.

El a subliniat şi că la ora actuală nu există un alt proiect de autonomie în afară de cel elaborat de fostul senator Csapo Jozsef în 2003-2004, care a fost depus în Parlamentul României, deşi în presă se vorbeşte că ar fi fost finalizate mai multe astfel de proiecte.

AGERPRES 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.