Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elveţiei la Tîrgu Mureş

2013_03_05_jean-hubert lebet- amb. elvetiei 4_rszAmbasadorul Confederaţiei Elveţiene la Bucureşti, Jean-Hubert Lebet, a declarat joi, la finalul reuniunii organizate de Camera de Comerţ Româno-Elveţiană cu autorităţile din Târgu Mureş, că una dintre problemele majore cu care se confruntă investitorii străini din România este legată de schimbarea rapidă a legilor şi a regulilor.

„Sunt ambasadorul Elveţiei de mai mult de trei ani şi împreună cu Camera de Comerţ am luat decizia de a merge în diferite judeţe din România şi de a vorbi despre diverse probleme economice. Sunt un ambasador fericit, deoarece companiile elveţiene care au investit în Târgu Mureş sunt de cea mai bună calitate. Ştim că una dintre problemele cele mai mari pe care investitorii străini le au în România este faptul că legile şi regulile se schimbă foarte rapid, fără avertisment şi fără consultarea mediului de afaceri. (…) Ceea ce am putut remarca aici (la Târgu Mureş – n.r.) a fost un sprijin foarte mare din partea autorităţilor locale pentru a vorbi cu companiile elveţiene, pentru a găsit soluţii la probleme, pentru a face ca investiţiile să fie eficiente pentru toată lumea”, a meţionat ambasadorul, într-o conferinţă de presă.

Diplomatul a precizat că România are un potenţial extraordinar şi că întrebarea care se pune tot mai frecvent este ce ar putea face autorităţile române pentru a atrage investitori, în condiţiile în care legislaţia românească este instabilă.

„Prima mare problemă în România este lipsa de stabilitate şi de predictibilitate a legilor. A doua problemă este lipsa de continuitate şi de planificare pe termen lung pe infrastructură, energie etc. E foarte interesant să mergi în România pe drumuri lăturalnice, însă ar fi bine ca transportul să se poată face pe autostrăzi”, a afirmat ambasadorul Elveţiei.

O altă cerinţă, în viziunea ambasadorului, ar fi ca autorităţile române să lucreze pentru promovarea unei imagini mult mai bune a ţării în străinătate.

Jean-Hubert Lebet a afirmat că este foarte uşor pentru diplomaţii din ţara sa să reprezinte Elveţia peste hotare, ca urmare a imaginii bune, dar că din acest punct de vedere este extrem de dificil pentru colegii săi români.

„E foarte uşor să fii ambasador al Elveţiei, pentru că imaginea Elveţiei este foarte bună în afară, dar colegul meu, ambasadorul României în Elveţia, are o muncă extrem de dificilă. Şi este păcat pentru că atunci când ajungi să cunoşti această ţară (România – n.r.) vei observa că este foarte frumoasă. Am observat că există un potenţial foarte mare, există siguranţă pe străzi, ceea ce este un lucru foarte important, şi există un potenţial de muncă. Încerc să spun că este o ţară minunată, însă nu se face o publicitate pozitivă peste hotare”, a accentuat Jean-Hubert Lebet.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.