Județul Mureș stagnează pe „axa socială”

salarii bani bancnote leiÎn urmă cu o săptămână, Săptămânalul mureșean Punctul a realizat o analiză amănunțită a banilor care intră în județul Mureș în urma câștigării de proiecte pentru fonduri europene. Spuneam, astfel că, trăgând linie, județul Mureș se află pe un loc bunicel, dacă facem comparație cu județele vecine, din punctul de vedere al banilor intrați în județ prin fonduri europene.

În această săptămână am continuat comparația cu județele vecine, însă pe o altă „axă”, și anume cea socială. Adică am încercat să vedem care este situația județului, mai bine spus a locuitorilor județului din punctul de vedere al salariilor, locurilor de muncă, a turismului sau de pildă a pensiilor. Rezultatul? În județul Mureș deficitul bugetar a crescut în ultimii ani, turismul a stagnat, salariile au crescut foarte puțin, în comparație cu cheltuielile, iar locurile de muncă nu s-au înmulțit mai deloc. Informațiile le-am obținut calculând și socotind prin statisticile furnizate de Direcția Județeană de Statistică Mureș și de Institutul Național de Statistică…Mai multe citiți mai jos.

Deficitul bugetar s-a dublat

În ultimii doi ani, deficitul bugetar al județului Mureș a crescut de aproximativ două ori. Astfel, anul trecut județul Mureș a avut un deficit bugetar de 209.547 de euro (exporturile au însumat 801.449 de euro, iar importurile 1.010.996 de euro). În 2011 deficitul a fost chiar mai mare: 267.154 de euro. Însă în 2010 și prin 2007-2008 deficitul era undeva pe la jumătate, aproximativ 110.000 de euro. Acest lucru este îngrijorător, mai ales pentru că la nivelul țării deficitul a scăzut din 2009 și până acum, revenind undeva la nivelul anului 2007 (3.600 milioane de euro).

Comparativ, în anul 2012, județul Cluj a avut un deficit de 791.766 de euro, în schimb județul Alba a ieșit pe plus, având mai multe exporturi decât importuri: 480.384 de euro, un surplus de aproximativ trei ori mai mare decât în 2007.

Turism

Referitor la gradul de utilizare a locurilor de cazare, analiza datelor emise de Institutul de Statistică relevă faptul că în ultimii 2-3 ani, indicele de utilizare netă a locurilor de cazare rămâne aproximativ constant. Totuși, numărul de înnoptări realizate în februarie 2013 (aproape 38.000) este cel mai mare din 2006 încoace. În schimb județul Cluj are cu aproximativ 2.000 de înnoptări mai puțin în luna menționată anterior. De asemenea, Mureșul a bătut categoric Alba la turism, „județul unirii” înregistrând în februarie aproximativ o pătrime din înnoptările mureșene. Deci iată că turismul este un punct forte pentru județul nostru, comparativ cu unele județe învecinate.

Salariați

Referitor la forța de muncă, veștile sunt îmbucurătoare, la începutul anului 2013 existând mai mulți salariați în județul Mureș decât în ultimii 2-3 ani (124.982 de salariați). Cei mai mulți angajați (peste jumătate) lucrează în servicii; pe locul doi se situează lucrătorii din industrie și construcții; cei mai puțin lucrează în domeniile agricultură, vânătoare, silvicultură, pescuit.

Numărul de salariați a fost mai mare în județul Mureș doar înainte de criza economică, când erau înregistrați cu aproximativ 15.000 mai mulți salariați decât în prezent.

La acest capitol, după cum era de așteptat, județul Cluj ne bate, cu cei peste 200.000 de angajați ai săi. Comparativ, în Alba există sub 80.000 de angajați în prezent.

Salariul crește, puterea de cumpărare scade

Din păcate, salariul mediu net al mureșenilor a crescut în ultimii ani foarte puțin, creșterea fiind aproape nesemnificativă. O creștere importantă, de aproximativ 500 de lei, putem observa doar comparativ cu anii 2006-2007. În prezent, câștigul salarial mediu net al mureșenilor este de aproximativ 1.300 de lei, cu aproximativ 300 de lei mai mic decât al clujenilor și doar puțin mai mare decât cel al locuitorilor județului Alba.

Oricum salariul mureșenilor este foarte mic dacă ne gândim că la nivel național, în medie coșul zilnic (alimentele de bază) este de 25 de lei, deci aproximativ 750 de lei pe lună.

Mai mult, puterea de cumpărare a scăzut în ultimii ani pentru că prețurile au crescut mult prea mult în raport cu creșterea salariilor.

Șomeri

Deocamdată numărul de șomeri rămâne aproximativ egal cu cel de anul trecut (aproximativ 14-15.000 de șomeri). Totuși, numărul de șomeri este vădit mai mic decât în anii de „glorie” ai crizei economic, când județul Mureș avea chiar și 20-21.000 de șomeri (desigur, numărul angajaților diferă de la lună la lună și în funcție de sezon). Însă prin 2006-2007 existau luni când numărul șomerilor mureșeni scădea chiar și sub 10.000 de persoane.

Comparativ cu județele învecinate, în luna februarie 2013, județul Mureș a înregistrat o rată a șomajului de 6,4%, județul Cluj o rată de 4,1%, iar Alba se dovedește un județ sărac, cu o rată de 9,7%.

Pensii

Din 2010, numărul pensionarilor mureșeni a scăzut constant, în prezent fiind cu aproximativ 5.000 de pensionari decât acum trei ani (undeva la 136.000 de pensionari, în prezent). În schimb, pensia medie lunară a crescut din 2009 până acum cu doar 85 de lei, ajungând în prezent la 740 de lei (iar în 2006 pensia medie lunară a mureșenilor era de aproximativ 300 de lei). În schimb pensionarii clujeni sunt puțin mai bogați, câștigând în medie 830 de lei. Chiar și cei din Alba au o pensie medie cu 30 de lei mai mare decât mureșenii.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.