Kastamonu Reghin a primit autorizație de mediu

kastamonu_06-0812Astăzi, în ședința comisiei de specialitate de la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Mureș s-a luat decizia de emiterea a autorizației de mediu pentru mult contestata fabrică de pal de la Reghin. Directorul APM Dănuț Ștefănescu spune însă că există un termen de 30 de zile în care actul poate fi contestat: „Astăzi am avut ședință a Comisiei de Avizare Tehnică (CAT) în care s-a luat decizia de emitere a autorizației de mediu. Procedura în continuare prevede că ei trebuie să dea anunțuri în ziare și la televiziune, după care o lună de zile se așteaptă sesizări. După aceea se emite autorizația de mediu”.

Cu toate acestea, din punct de vedere al autorizării de mediu, este aproape imposibil de întors decizia, investitorul având practic calea asigurată spre începerea activității. „De revocat nu se poate revoca, ci doar se pot impune condiții suplimentare. Chiar și ei pot s-o reclame. Ea va fi postată pe site și toată lumea poate să-și spună părerea. Ca să nu-i dai autorizație deloc după ce a construit o fabrică de 150 de milioane de euro cu acte în regulă și tu să-i zici du-te acasă e mai dificil. Ei au construit fabrica pe baza unor acte, iar autorizația doar verifică dacă au fost îndeplinite toate condițiile din acordul de mediu și dacă se impun condiții suplimentare se impun și acelea”, mai spune Dănuț Ștefănescu, director executiv APM Mureș.

În aceste condiții este de așteptat ca la Reghin lumea să iasă din nou în stradă. Protestatarii (în frunte cu Organizaţia non-guvernamentală intitulată Iniţiativa Civică Reghin) acuză că, sub pretextul creării între 50 şi 100 de locuri de muncă, fabrica va afecta, pe termen lung, comunitatea, sănătatea cetățenilor şi mediul înconjurător prin poluarea aerului cu substanţe periculoase (formaldehida, metanol şi dimetil-eter), solului şi apei (metanol, soluție de formaldehidă), şi implicit prin declasarea din punct de vedere turistic a zonei şi limitarea oportunităților de dezvoltare. Ei consideră că chiar dacă fabrica va primi avizul de mediu, legislația de mediu va fi ulterior încălcată, așa cum se întâmplă și în cazul altor întreprinderi industriale din România.

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

 1. Fabrica de clei sau PAL ? Eu stiu de PAL . Va rog nu dezinformati!

 2. Eu nu prea inteleg : aceasta autorizatie este pentru Fabrica de elemente presate din tocatura de lemn ( care functioneaza dar NU autorizatie !!)…sau… pentru Fabrica de clei ??? ( care inca NU este construita , parca !!)… Nu stiu zau ce se intampla intara asta !!! Este un precedent CLAR la Sebes , incheiat cu o sentinta DEFINITIVA pentru inchiderea fabricii de formaldehida , iar dl Stefanescu se face ca NU stie de asa ceva !!! Oare cum ar fi daca aceasta fabrica s-ar face la Tg Mures !!__???

 3. ROMANIA = capul plecat ….ramane vesnic supus !!! UNGARIA da afara FMI ul iar NOI le dam plocoane !!! si asa vom fi mereu LASHI si SUPUSI !!! la toate nivele si in toate nivelele !!! … suntem tari DOAR aici pe net !!!

 4. Este o fabrica care confectioneaza usi din PAL, nu este o fabrica de clei. O mare parte din aceste informatii sunt gresite: fabrica nu polueaza chiar asa cum se prezinta publicului dornic sa protesteze impotriva oricarei schimbari despre care habar nu are. O schimbare poate fi si pozitiva: intradevar s-au oferit locuri de munca (mult mai mult de 100 de locuri), iar conditiile de lucru sunt foarte bune, productia este aproape automatizata, se ofera programe de practica studentilor si poluarea este controlata. Nu va speriati de munca oameni buni, dezvoltarea industriei ne-a ajutat sa ajungem acolo unde suntem azi.

 5. Un adevarat exemplu de ASA NU! la capitolul profesionalism pentru cei de la punctul.ro. Sedinta CAT in care s-a luat decizia emiterii autorizatie de mediu a fost pentru Fabrica de PAL, nu pentru "mult contestata fabrică de clei de la Reghin", cum se grabesc sa dezinformeze distinsii jurnalisti.

 6. Super oferta !!!! -Un job bun! -Salarii bune ! =O sa avem bani pentru rezultatul facut de aceasta fabrica! Adica pentru anmormintari !…..??? Asa ajunge omul cu "dezvoltarea industriei"???!

 7. Dorin Chereches

  si minciuna e un lucru bun….

 8. SE SPECIFICA CLAR-PENTRU UNITATEA DE clei!

 9. in autorizatie se specifica foarte clar-autorizatia este pentru unitatea de CLEI!…..NU PENTRU PAL!

 10. CALIN!-IN TEXTUL OFOCIAL STA SCRIS CA E PENTRU UNITATEA DE CLEI!……OARE CE SA MAI INTELEGI?

 11. Si la construirea centralei de la Cernobil erau mandrii de "dezvoltarea industriei"

 12. Principalul motiv pentru care a avut loc explozia centralei nucleare Cernobal a fost stabilit ca operatorii acesteia au incercat sa efectueze un experiment, cu sistemul de racire de urgenta oprit. Acestia au facut cateva erori fatale care au pecetluit soarta tuturor. Oficialii sovietici au afirmat ca, daca operatorii ar fi evitat cel putin una dintre aceste greseli, atunci centrala nucleara Cernobal ar fi putut fi salvata. Tehnicienii au inceput testul cu o zi inainte de explozie. Nu cred ca este cazul de compara o centrala nucleara construita in anii 1970 cu o fabrica care este mai curata si ingrijita decat casa romanului de rand + care intradevar nu are unitate de clei si nici nu o sa aiba.

 13. Zilnic intru in Kastamonu si nu ma refer la birouri (cu toate ca frecventez toate cele 3 nivele de la birouri)deci unde marea curatenie in kastamonu ?In curte unde dupa o ploaie poti circula cu cizme de cauciuc ?Sau la noua hala? Scuze dar nu am sesizat nicaieri unde e fabrica : "mai curata si ingrijita decat casa romanului de rand ".Revenind la Cernobil intradevar eroarea umana a stat la originea exploziei ,la KASTAMONU cine ne garanteaza ca posibilitatea erorii umane este exclusa?

 14. pentru unitatea de clei ( care din cate cunosc NU este construita , se putea , eventual , emite AVIZUL de MEDIU , nu autorizatia !!!! DECI cum e ??? eu cred ca e fabrica de prefabricate presate din lemn

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.