Kelemen Hunor şi-a lansat candidatura

Kelemen-HunorMaghiarii din România doresc să rămână pe pământul natal, să îşi construiască viitorul aici şi să trăiască într-o Românie puternică şi respectată, a afirmat candidatul UDMR la alegerile prezidenţiale, liderul Uniunii, Kelemen Hunor, vineri seara, la Miercurea Ciuc.

”Aceste alegeri nu se referă la persoana care va fi şeful statului ci la ce fel de ţară ne dorim, la ce fel de viitor ne alegem. Am demonstrat că suntem o comunitate puternică, care ne dorim să rămânem maghiari pe pământul natal, să trăim şi să ne construim viitorul aici. Aceasta este adevărata miză a alegerilor prezidenţiale’, a declarat Kelemen la lansarea candidaturii sale.

El a subliniat că nu s-a gândit la separatism când a făcut declaraţii pe tema autonomiei.

‘Dacă vorbim despre autonomie, atunci nu ne gândim la separatism, la revizionism, iar cui îi vin în minte astfel de gânduri, acela să nu folosească cuvântul autonomie. (…) Autonomia nu este sinonimă separatismului maghiar, steagul secuiesc nu este steagul unui stat, ci a unei comunităţi’, a adăugat Kelemen.

Candidatul UDMR a adăugat că este nevoie de un dialog fără tabuuri şi fără prejudecăţi cu românii, iar ‘dictatura comunistă va fi definitiv îngropată atunci când nu vor mai exista prejudecăţi şi nu vor mai fi transmis spiritul negativ al trecutului generaţiilor viitoare. ”Atunci, putem afirma că noi maghiarii ne comportăm ca proprietari şi nu supuşi ai acestei ţări”, a mai spus liderul Uniunii.

Kelemen a anunţat că în campanie va vorbi despre viziunea sa asupra unei ţări puternice, capabile de reînnoire şi a susţinut că România are şanse mari ca în câţiva ani să devină una dintre ţările cu rol determinant în regiune, dacă se va folosi de premisele economice şi geopolitice.

Liderul Uniunii a vorbit şi de subiectul noii Constituţii şi a pledat pentru o nouă lege fundamentală a statului. El a spus că toţi cetăţenii ţării au posibilitatea de a schimba România şi au responsabilitatea de a crea o ţară puternică şi respectată, care oferă respect cetăţenilor săi şi în care şi maghiarii au respectul cuvenit.

‘O ţară modernă, organizată pe regiuni, unde comunităţile locale decid în chestiunile care le privesc, fără a li se dicta sarcini de la Bucureşti, în care statul se află în slujba cetăţeanului şi nu invers, în care Justiţia să nu fie instrumentul ascuns al anulării drepturilor minoritare obţinute, unde legea este respectată iar implementarea ei nu poate fi sabotată (…) Ne dorim o ţară capabilă de eradicarea sărăciei, care asigură condiţiile creării de noi locuri de muncă, care încurajează solidaritatea socială. (…) Bunăstarea e un bun comun, la care au dreptul toţi cetăţenii. Trebuie să construim împreună o ţară în care să se pună accent mai mare pe învăţământ decât pe exploatarea iraţională a resurselor naturale, unde cultura nu e considerată un lux inutil şi unde sănătatea este mai importantă decât obţinerea de profit’, a declarat Kelemen Hunor.

El a mai spus că dacă ar câştiga cursa prezidenţială, ar fi un preşedinte al oamenilor argumentând că ‘statul nu este doar un teritoriu şi un şir lung de instituţii, ci o comunitate a oamenilor care au încredere în oameni, cărora le poate garanta nevoia de siguranţă aflată în permanentă creştere’.

Liderul Uniunii a arătat că România, ‘stat multinaţional’, va fi puternică şi respectată doar dacă va soluţiona relaţia dintre majoritate şi minoritate, iar ‘comunităţile şi minorităţile naţionale nu vor avea sentimentul periclitării identităţii lor naţionale’, subliniind faptul că maghiarii nu doresc să aibă soarta saşilor din România.

Referitor la proiectul de autonomie lansat în dezbatere de UDMR, Kelemen a spus că maghiarii din Transilvania aşteaptă de aproape 100 de ani ‘ca promisiunea făcută la 1918 să onoreze’ şi a susţinut că ‘România merită să se întoarcă la rădăcinile sale în ceea ce priveşte structurile de stat: un stat bazat pe organizare regională, autonomie locală şi identităţi regionale puternice”.

În finalul discursului rostit în prezenţa a aproximativ 1.000 de persoane, Kelemen a susţinut că va fi vocea fiecărui maghiar din Transilvania, ‘vocea unei comunităţi puternice’, acesta fiind şi sloganul său de campanie.

Lansarea candidaturii lui Kelemen Hunor la prezidenţiale a avut loc la Sala Sporturilor din Miercurea Ciuc. Evenimentul a început cu intonarea imnurilor de stat ale României şi Ungariei, dar şi a celui secuiesc, de către artiştii Operei Maghiare din Cluj.

AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.