Kerekes se opune închisorii la legea arborării drapelului

drapel, mures, ziua natioanal, ludus, stindard, festivitati, decembrie, 2012Deputatul UDMR Kerekes Karoly a contestat, joi, la Târgu Mureş, iniţiativa senatorului PDL Marius Paşcan, care a depus o propunere de completare a Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, prin introducerea de pedepse cu închisoarea cuprinse între 3 luni şi 3 ani, arătând că acesta a avut ‘mare tupeu’.

‘Trebuie să ştiţi că noul Cod Penal nici nu prevede, nu incriminează această faptă – şi ştiu de ce: pentru că legiuitorul român nu a vrut să meargă în contrasens cu practica europeană. Legea nicăieri nu se ocupă de acest lucru, nu se dă o importanţă mare, nu se consideră o faptă cu pericol mare social. Dar se pare că domnul senator consideră o faptă cu mare pericol social această ofensă… pe cuvântul meu, a avut un tupeu mare să facă această iniţiativă. Pentru că nu ştiu dacă PDL, din care face parte, un partid european, va agrea această iniţiativă legislativă. Şi dacă a avut acest tupeu, de ce nu s-a documentat? De ce nu s-a dus puţin mai încolo, peste hotare, în Ungaria, să vadă că în localităţile unde populaţia majoritară este cea românească pe instituţiile publice, inclusiv primării, este arborat steagul românesc’, a spus Kerekes Karoly, într-o conferinţă de presă.

El a susţinut că Marius Paşcan a propus o sancţiune ‘destul de gravă’ – cu închisoare de la trei luni până la trei ani – pentru ofensa adusă simbolurilor naţionale, şi că dacă ‘a avut acest tupeu’ ar fi trebuit să se documenteze şi să vadă că în Ungaria, în localităţile unde populaţia majoritară este cea românească, pe instituţiile publice, inclusiv pe primării, este arborat steagul românesc.

Deputatul UDMR mai subliniat că Marius Paşcan ‘poluează opinia publică cu astfel de fapte eroice’, că ‘excesul de zel se poate înţelege, aşa face un filosof care face pe penalistul’ şi că în Ungaria nici măcar partidul de extremă dreaptă Jobbik nu şi-ar permite o astfel de iniţiativă legislativă.

‘Dacă cineva din Ungaria şi-ar fi permis un astfel de gest, ar fi fost considerat nebun. Dar la noi un senator PDL care vine din era PUNR, îşi permite facă acest lucru. Nu ştiu ce va spune partidul din care face parte’, a mai spus Kerekes.

De cealaltă parte, Marius Paşcan a spus că în iniţiativa sa legislativă s-a referit la sancţionarea arborării unui însemn nerecunoscut oficial precum steagul secuiesc, nicidecum la drapelul Ungariei.

‘Eu n-am vorbit nimic de steagul Ungariei, eu am vorbit despre un însemn nerecunoscut oficial – nu este nici steag, nici drapel, este un însemn nerecunoscut oficial, al Ţinutului Secuiesc (…) Legea prevede în ce condiţii legale poate fi arborat drapelul, în ce poziţie trebuie să stea un alt drapel lângă drapelul României, la ce manifestări oficiale – dar nu prevede niciun fel de sancţiune în cazul încălcării. Deci despre asta vorbim, eu vin în completarea legislaţiei existente, considerând necesar ca, dacă tot ai o lege cu nişte normative clare, să ai şi nişte prevederi privind sancţionarea – penală, în opinia mea – atunci când aceste prevederi legale sunt încălcate’, a arătat senatorul.

Senatorul a precizat că nu se aştepta ca deputatul Kerekes Karoly să-i dea dreptate sau să-i susţină proiectul legislativ, întrucât acesta ‘s-a aflat în prima linie a celor care au instigat cetăţenii la separatism’, în cazul unei proprietăţi a Bisericii Ortodoxe din oraşul Miercurea Niraj şi că acesta face trimitere la documente europene ‘doar atunci când îi convine, dar când este vorba de respectarea legilor ţării, atunci nu-i mai convin’. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.