La Luduş şi Iernut, nume noi în Consiliile Locale

În această săptămână, marţi, la Iernut în 26 iunie de la ora 15 şi vineri 29 iunie de la ora 11 la Luduş au loc şedinţele de investire a noilor primari, de validare a consilierilor locali şi de alegere a viceprimarilor.

La Luduş, opt din 17

Doar 47% dintre consilierii aleşi în legislatura trecută mai figurează pe lista propusă pentru validare. La USL a rămas cel mai longeviv consilier, Liviu Botezan, colegul său de la PNL, Daniel Şofron şi Ioan Bungardi de la PSD. Consilierii nou aleşi sunt: Cornel Boitoş, Cristina Dancu, Gelu Puia, Daniel Totu şi Sorinel Tripon. La PD-L, situaţia este mai aparte. Se pare că Florin Urcan va renunţa la mandatul de consilier judeţean, iar Ciprian Turdean îl acceptă pe cel de consilier local, în timp ce mandatul lui Dorin Grama este incert. La UDMR s-a retras Fekete – Kovács Levente şi în locul lui ar putea promova Kis István, s-au după unele zvonuri Ferenczi Levente alături de Enyedi Mihai şi debutantul Pap Andrei.
Pentru constituirea unei majorităţi în Legislativul Local, arbitrul politic va fi UDMR. Ori cu USL, ori cu PD-L. Se pare că prima variantă este fezabilă, aşa că este posibil ca viceprimar să fie ales un membru UDMR. Enyedi Mihai nu agreează ideea, Pap Andrei are alte planuri şi atunci cine va fi, Kis sau Ferenczi? În acest caz, ce părere are PSD şi obţiunea sa, Sorinel Tripon?

Complicaţii la Iernut

Şapte sunt noii consilieri locali: Puiu Botezan, Demeter Iolanda, Ioan Dărăban, György István, Dorel Călian, Vicu Maer şi Vasile Mureşan, ceilalţi opt având 1-2 mandate la activ. Pentru obţinerea majorităţii, cele cinci formaţiuni politice reprezentate în Legislativul Local se pot combina într-un mare număr de variante, dar cea mai viabilă formulă ar fi USL – UDMR – PP-DD cu 10 consilieri care l-ar vota pe Rareş Mihăilă Bircea în funcţia de viceprimar. Ar fi o formulă agreată de primarul Ioan Nicoară şi de conducerea judeţeană a USL. Dar, ce va fi în realitate, vom vedea la sfârşitul săptămânii când se vor pune capăt speculaţiilor inerente acestei perioade.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.