La nici 5 ani de la renovare, tencuiala Bibliotecii Teleki arată jalnic


Biblioteca „Teleki-Bolyai” din Tîrgu Mureş, a fost redeschisă spre finalul verii anului 2012, după un an şi jumătate în care a fost renovată integral. Deși nu au trecut încă cinci ani de la finalizarea lucrărilor de renovare la Biblioteca Teleki din Tîrgu Mureș, tencuiala exterioară a clădirii istorice arată din ce în ce mai rău: e crapată, desprinsă, mai ales în zona fundației, conferind clădirii un aspect neatractiv, neîngrijit.
Începând cu anul 2004, Biblioteca „Teleki-Bolyai” din Tîrgu Mureș a beneficiat de mai multe investiţii a căror valoare cumulată se ridică la peste trei milioane de lei. Toate spaţiile au fost renovate, reparate, igienizate, inclusiv tencuielile au fost înlocuite, unde era cazul. A fost instalat un sistem de supraveghere, precum și un sistem de hidroizolaţie.
La Biblioteca „Teleki-Bolyai” există peste 200.000 de volume, din care peste 150.000 de cărţi vechi, româneşti şi străine, tipărite până în 1850, în timp ce în fondul de noutăţi sunt cuprinse cărţi relativ recente, dar care sunt de bază pentru studiul cărţilor vechi.
Biblioteca „Teleki” a fost constituită în epoca Iluminismului de către cancelarul Transilvaniei din perioada 1791-1822, Teleki Samuel. Fondul de carte are o valoare inestimabilă şi este de notorietate internaţională.
Din păcate, în urma finalizării unui inventar iniţiat în 2011, s-a constatat lipsa a 538 de tipărituri – cărţi, foi volante, broşuri, fiind sesizată Poliţia.
E păcat că o investiție atât de mare începe să fie „știrbită” într-un interval de timp atât de scurt! Ni se pare normal ca o astfel de investiție să implice lucrări de calitate, care să reziste mai mult de 4-5 ani!

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.