Lansare de carte „Blestemele naţiei române: o tomografie sociologică“  

Biblioteca Judeţeană Mureş în colaborare cu Editura Ecou Transilvan (Cluj-Napoca) vă invită să participaţi la un eveniment editorial de excepţie şi anume lansarea cărții Blestemele naţiei române: o tomografie sociologică, de dr. Nicolae Grosu. Deşi foloseste instrumentele specifice de analiză sociologică, volumul se adresează publicului larg dar şi specialiştilor şi oferă o abordare actualizată asupra profilului psihosociologic al poporului nostru. Autorul cărţii, dr. Nicolae Grosu, profesor de sociologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti, nu se află la prima încercare de acest fel. Grăitoare, în acest sens, sunt volumele: România sub invazia mârlăniei şi Dezbinarea românească, avându-i ca autori pe Nicolae Grosu, Ionel Dănciu şi Vasile Gogonea. Parcurgând cartea pe care o vom lansa la Tîrgu Mureș, descoperi că portretul psihologic al românilor de azi este încă tributar reflexelor comuniste. Comunismul a sădit la nivelul mentalităţilor naţionale româneşti o serie de convingeri şi prejudecăţi ale căror efecte se simt şi astăzi şi se regăsesc în slăbiciunea acestui popor dezbinat, lipsit de demnitate naţională, a unui neam care şi-a trădat valorile, legile şi normele de viaţă tradiţionale în favoarea unor avantaje economice, lăsând în urmă o „naţiune nemotivată”, care nu a ştiut ce să facă cu libertatea câştigată la revoluția din 1989.

Pe fundamentul unor constatări care nu ne fac cinste deloc, concluziile autorului merg într-o singură direcţie, stabilind că „cel mai antiromânesc comportament îl manifestă românii înşişi”, în condiţiile în care societatea de azi se caracterizează prin dezbinare, iar relaţiile sociale, inclusiv la nivelul elitelor, se reduc la raporturile primitive de „jecmăneală, repulsie, batjocoră”.

Volumul face parte din categoria tratatelor de sociologie penetrante care au marcat în mod hotărâtor domeniul ştiinţelor psiho-sociale contemporane, determinând o schimbare similară cu cea produsă de Constantin Rădulescu Motru prin anii treizeci ai secolului trecut, când îşi concepea şi lansa celebrul său studiu despre psihologia poporului român.

Invitaţi speciali: prof. univ. dr. Nicolae Grosu, profesor de sociologie la Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Nadia Baciu, directoarea Editurii Ecou Transilvan.

Prezintă: Liliana Moldovan, şef-birou. Moderator: Monica Avram, director – Biblioteca Județeană Mureş.

Evenimentul va avea loc marţi, 13 iunie 2017, ora 17, la Sala de Documentară, et. III, la Biblioteca Judeţeană Mureş (Str. George Enescu, nr. 2).

Biroul de Informare și Relații Publice

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.