Legea pajiştilor permanente

1325847219DSC_0458Senatorul UDMR Tanczos Barna a salutat, joi, într-o conferinţă de presă la Miercurea Ciuc, adoptarea de către Parlament a legii privind administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente care, în opinia sa, poate fi temelia dezvoltării durabile a zootehniei din România. Este o lege care se referă clar la agricultură, la zootehnie în special, la producţia de furaje şi din acest punct de vedere poate să fie baza, temelia dezvoltării durabile a zootehniei din România dacă este bine aplicată. Pentru că noi avem, astăzi, o problemă uriaşă privind exploatarea durabilă, raţională şi cât mai eficientă a acestor pajişti permanente”, a declarat Tanczos Barna.

Acesta a explicat că România are un potenţial uriaş de dezvoltare a zootehniei, fiind a doua ţară exportatoare de bovine din Uniunea Europeană.

„Problema cea mai mare este că, astăzi, România vinde animalele la o vârstă fragedă şi la o greutate foarte mică. Atât Legislativul cât şi Executivul trebuie să lucreze la politici, norme metodologice, legi care să aducă zootehnia la nivelul ţărilor din UE”, a afirmat senatorul UDMR. Legea „Este foarte importantă din punct de vedere urbanistic deoarece, de mai bine de un an de zile, este blocată eliberarea autorizaţiilor de construire pe suprafeţele din categoria pajiştilor permanente. Este o problemă uriaşă atât la nivelul autorităţilor locale cât şi la nivelul celor judeţene. Legea permite, azi, ca suprafeţele din categoria pajişti permanente să fie scoase din circuitul agricol, pe de o parte, pe de altă parte, la propunerea UDMR, legea se va referi strict la suprafeţele din extravilan”, a declarat Tanczos Barna, secretarul comisiei de agricultură din Senat. Legea este benefică şi pentru că reglementează clar cine este deţinătorul şi utilizatorul pajiştilor permanente, înlăturând posibilele nereguli legate de acordarea subvenţiilor agricole.

„Nereglementarea foarte clară a acestor aspecte a dus la situaţiile din Suceava, de exemplu, unde DNA cercetează acum cine a avut dreptul să primească subvenţie agricolă, o întrebare lăsată fără răspuns de ani de zile şi interpretată în fel şi chip de fiecare autoritate în parte, care a dus la situaţiile celei de la Suceava, unde nu este clar dacă anumite persoane au beneficiat în mod corect sau incorect de subvenţiile agricole”, a conchis Tanczos Barna. (EM)

 

Sursa AGERPRES

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.