Liceeni mureșeni cer piste de biciclete

70arschimbaÎn perioada octombrie-noiembrie Fundația Comunitară Mureș în parteneriat cu Fundația Buckner a realizat un sondaj printre liceenii din clasele XII în liceele din Tîrgu-Mureș în cadrul proiectului “Împreună pentru un trafic mai sigur”. În aceasta perioada au fost chestionați 1094 de liceeni din 16 licee târgumureșene despre modalitățile lor de deplasare la școală.

În urma sondajului am aflat că deși 66% dintre liceeni au în proprietate o bicicletă în ziua care au completat chestionarul numai 1% au folosit bicicleta pentru a se deplasa la școală. Deși43% dintre respondenți au declarat că ar folosi bicicleta pentru a se deplasa la școală dacă unele condiții ar fi mai bune numai 7,6% dintre ei folosesc ocazional bicicleta pentru a se deplasa la școală.

Liceenii ajung la școală cu transportul public în proporție de 50,1%, 23,7% pe jos, 18,7 % cu mașina (13,8% ca pasageri, 4,9% conducători) și numai 7,6 % cu bicicleta. Motivul pentru care nu folosesc liceeni bicicleta pentru a se deplasa la școală sunt – nu se simt în siguranță în trafic 37%, nu există locuri de parcare sigure în școli pentru biciclete 13%, nu sunt lăsați de părinți 4%. 46% dintre copii au invocat alte cauze cum ar fi – stau prea departe sau prea departe de școală, nu au biciclete, nu le place să meargă cu bicicleta etc.

Sunt foarte numeroși liceeni care ar schimba mijlocul de transport folosit actual în favoarea bicicletei. Astfel 42% dintre elevii care folosesc transportul public, 45% dintre cei care circulă pe jos, 44% dintre cei care circulă ca pasageri în mașină și 32% dintre conducătorii auto ar schimba mijlocul de transport în favoarea bicicletei dacă s-ar simți în siguranță în trafic și ar fi locuri sigure de parcare pentru biciclete în licee.

Sursa: Fundația Comunitară Mureș

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.