Limită pentru străini la achiziția de terenuri?

ioan cristian chirtesDeputatul PNL Ioan Cristian Chirteş, membru al Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că se are în vedere iniţierea unui proiect de lege de limitare a cumpărării de teren de către străini la 500 de hectare, aşa cum există în Ungaria. ‘Este o temă chiar larg dezbătută, cel puţin în alte părţi, unde sunt suprafeţe mari agricole, şi până acum s-au cumpărat terenuri agricole, prin diferite societăţi comerciale, prin cetăţeni cu cetăţenie dublă (…). Da, există riscul să pierdem foarte mult teren, să spunem, românii – că vin străinii şi ne cumpără terenurile din ianuarie. Avem în vedere iniţierea unui proiect de lege prin care să limităm cumpărarea de către străini, adică să le dăm dreptul să cumpere (maxim) 500 de hectare. Nu putem să împiedicăm cumpărarea de terenuri, fiindcă ne obligă Comisia Europeană, ne-am amânat în 2013 până în 2014’, a spus Chirteş.

Deputatul liberal a spus că mai există o variată, şi anume acordarea dreptului de preemţiune statului român, autorităţilor locale şi fermierilor actuali, pentru cumpărarea terenurilor. ‘Deci să introducem acest drept de preemţiune. În Franţa, când s-a produs în anii 60-70 comasarea terenurilor agricole, ei au înfiinţat un fel de Agenţie a Domeniilor Statului, (prin) care aveau dreptul de preemţiune pentru terenuri. Cumpărau terenurile – un hectar, 50 de ari, creau loturi mari, pe care le scoteau pe bursă şi le vindeau unor investitori. Deci cam acesta era rolul statului, să spunem. Dar şi noi avem ADS, chiar avem la Comisie pentru Agricultură modificarea atribuţiilor ADS, chiar în acest sens – după care va trebui să dăm o lege, în ce priveşte comasarea’, a subliniat deputatul.

Ioan Cristian Chirteş a susţinut că există o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului emisă de Ministerul Agriculturii, care ‘nu este cea mai bună, deci o vom amenda cu siguranţă’ şi că va trebui găsită o modalitate de limitare a vânzării de terenuri către străini şi sprijinirea agricultorilor români. ‘În momentul în care eu îi dau drept de preemţiune arendaşului român sau agricultorului român, cred că noi, ca legislativ, mai mult nu ştiu cât putem face. Să interzicem nu putem. Deci nu vine străinul, arabul şi zice: dom’le, vreau să cumpăr aceste trei hectare. Să-ţi dea în scris. Probabil vor fi şi posibilităţi de creditare, nu cred că nu au bani cei care au 300-400 de hectare în arendă’, a subliniat Chirteş.

AGERPERS

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

0 Comentarii

  1. Ce deputati puternici avem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.