Lohinszky Loránd omagiat la Alter-Native

afis 2013 alter-nativeOrganizatorii celei de-a 2-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care va avea loc la Târgu Mureş, în perioada 6-10 noiembrie, au anunţat marţi că, în cadrul manifestării, vor fi prezentate şi trei filme în memoria artistului emerit Lohinszky Loránd, în care actorul interpretează rolurile principale.

‘Organizatorii Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native au inclus în programul ediţiei din acest an trei filme în memoria regretatului actor de teatru şi film, Lohinszky Loránd, decedat în iunie anul acesta. Marele maestru al scenei transilvănene a lăsat în urma sa o carieră extraordinară, pe lângă realizările scenice având şi numeroase roluri de film de excepţie. Publicul festivalului Alter-Native va putea viziona ‘Cei câţiva ani fericiţi ai tatălui meu’, ‘Moştenirea scriitorului’ şi ‘Dincolo de timp’, se arată într-un comunicat de presă al organizatorilor.

Rolul lui Lohinszky Loránd din filmul ‘Cei câţiva ani fericiţi ai tatălui meu’, regizat de Simó Sándor, din Ungaria, este considerat unul dintre cele mai de succes ale actorului. În film, Lohinszky Loránd interpretează rolul unui inginer chimist care, cu puţin timp după sfârşitul celui de-al II-lea război mondial, începe experimentele pentru dezvoltarea unui nou ser, însă noua ordine socială nu îi susţine această întreprindere privată.

‘Cu prilejul filmărilor, Lohinszky a devenit un prieten apropiat al regizorului, iar în timp această prietenie a depăşit sfera personală, Simó Sándor vizitând în numeroase rânduri Târgu Mureşul şi devenind mentorul spiritual al festivalului Alter-Native şi un membru nelipsit al juriului. Scurt-metrajul intitulat ‘Moştenirea scriitorului’ a fost regizat în anul 1998 de Papp Gábor Zsigmond (unul din membri juriului din acest an) şi prezintă moştenirea lăsată de Mándy Iván, unul dintre reprezentanţii cei mai de seamă ai prozei maghiare postbelice. Un rol principal a avut Lohinszky Loránd şi în filmul ‘Dincolo de timp’, realizat în 1972. Filmul lui Kósa Ferenc ne conduce înapoi în anii 1920, prezentându-ne viaţa de zi cu zi a unui penitenciar special’, se mai arată în comunicatul de presă.

Potrivit acestuia, în cariera sa, Lohinszky Loránd a primit numeroase distincţii cum ar fi titlul de Artist Emerit (1964), Crucea Ordinului Republican Maghiar (1995), Premiul ‘UNITER’ pentru întreaga activitate (2000), Steaua României în Grad de Ofiţer (2005).

Pe lângă filmele artistice, la cea de-a 21-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, vor putea fi vizionate alte 60 de filme de scurt-metraj din 26 de ţări, în cadrul concursului. AGERPRES

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.