„Luduș – 13-15 mai 1970, un oraș acoperit de ape”

Mureșul este un important râu al României, o bogăție naturală de care beneficiază riveranii pe întregul său parcurs de 756 km, fiind cel mai lung râu al țării. Dar, uneori din prieten, Mureșul devine un adevărat dușman al celor care și-au întemeiat așezări în apropierea cursului său. Una dintre „răzvrătirile” sale s-a produs în zilele de 13-15 mai 1970, atunci când o mare parte a orașului Luduș a ajuns sub apele sale furioase.

Un document pentru istorie

În zilele acelea pline de dramatism și suferință un om a avut viziunea de a imortaliza pe pelicula aparatului fotografic imagini de necrezut, ireale pentru cei care se întâlneau pentru prima oară cu un asemenea fenomen distructiv. Ovidiu Horațiu Crișan, un adevărat „reporter de război” a fost prezent în zonele fierbinți ale revărsării de ape furioase și cotropitoare și înarmat cu un aparat Smena -3 a imortalizat pe trei role fotografice imaginile dezastrului.

Multe dintre ele sunt demne de prestigioasa National Geografic și constiuie substanța unui album – document – act istoric apărut la Editura Mega Cluj-Napoca, director Cristian Sincovici. Cartea apare datorită contribuției importante a tinerilor profesori Antoniu – Ioan Berar, Marcela Berar și Artemiza Zoia Cazan (Crișan).

Colaboratori au fost Mitru Cirhagău, Zsofia Demeter, Mihai Pandrea, Florin Pop, Teofil Petrovan și Septimiu – Daniel Totu. Joi, 11 mai, la 47 de ani de la inundațiile catastrofale a avut loc lansarea cărții – document.

Au vorbit despre carte Cristina Ilie – reprezentanta Prefecturii, scriitorul Lazăr Lădariu, primarul Cristian Moldovan, Ovidiu Horațiu Crișan, Teofil Petrovan (memorabilă epigrama dulce –amară), Mitru Cirhagău, autorul prefaței, Ioan Armenean, Ana Pandrea, col. (r) Sever Voinescu și Marian Balea într-un eveniment cultural moderat de Antoniu – Ioan Berar. A fost exprimată și propunerea de reeditare a cărții până la semicentenarul care se apropie, tirajul actual fiind total insuficient.

Ioan A. BORGOVAN 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.