Ludușul pregătește cu fast comemorarea înaintașilor

steag ludus drapel tricolorDintre manifestările festive organizate de Primăria oraşului Luduş şi de Consiliul Local, în această perioadă două sunt marcate de o rezonanţă emoţională deosebită. Mai întâi, în această săptămână în 13 iunie se depun coroane de flori la Cimitirul Eroilor, apoi în 23 iunie se inaugurează bustul lui Mihai Viteazul în Parcul Unirii din centrul vechi al oraşului.

Se reia o tradiţie

În sectorul Eroilor din Cimitirul ortodox îşi dorm somnul de veci un număr de 296 de militari, cunoscuţi şi necunoscuţi, români şi sovietici, căzuţi în luptele din septembrie 1944. Acum, după mai mulţi ani de întrerupere vor fi depuse coroane de flori şi se va oficia o slujbă religioasă. „Ziua de Ispas este şi Ziua Eroilor neamului, iar Primăria organizează o ceremonie de depunere de coroane în timp ce Bisericile din oraş vor oficia o slujbă de pomenire”, a declarat Liviu Botezan, şef-cabinet primar. Ceremonia va începe la ora 12 la Luduş şi la ora 10 în Gheja, acolo unde sunt omagiaţi patru eroi. Liviu Botezan, împreună cu col. (r) Sever Popovici au consemnat ce reparaţii trebuie făcute la cimitirul eroilor şi chiar dacă până în 13 iunie nu se vor înlătura toate stricăciunile, acestea vor fi remediate în acest an.

Mihai Viteazul la Luduş

Cu ocazia Zilelor Oraşului Luduş (22-23 iunie), Primăria oraşului inaugurează un monument dedicat lui Mihai Viteazul, primul mare unificator al celor trei provincii româneşti.

În aceste zile, muncitorii de la Serviciul ADP construiesc un soclu pentru bustul lui Mihai Viteazul. Sorinel Tripon, administratorul public al oraşului ne-a declarat că „Prin HCL s-a aprobat amplasarea unui monument cu bustul lui Mihai Viteazul pe o suprafaţă de 2,24 mp. terenul fiind situat în Piaţa Unirii. Soclul măsoară 2,35 m, bustul are 1,30 m şi este realizat din piatră sintetică de sculptorul Simon Attila”.

Locul ales pentru amplasare este foarte potrivit, spaţiul fiind locul în care luduşenii şi-au manifestat bucuria când au aflat de evenimentul istoric de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. Zona este pusă în valoare şi de marele tricolor românesc ridicat pe catarg la 1 decembrie 2012. Acum, festivitatea de inaugurare începe în 23 iunie la ora 12 la biserica „Sf. Apostoli Petru şi Pavel” cu sfinţirea drapelului naţional, iar dezvelirea monumentului va începe la ora 13 în prezenţa oficialităţilor şi a cetăţenilor oraşului.

Ioan A. Borgovan

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.