Lumea satului se redescoperă an de an

1Cea de-a X-a ediție a Festivalului ,,Văii Mureșului”, desfășurată la sfârșitul săptămânii trecute, a adus, din nou, în prim-plan lumea satului, descoperind adevăratele valori şi obiceiuri locale din satele mureșene.
Timp de două zile, în perioada 19 – 20 iulie, platoul ,,La Alei”, din Răstoliţa, a găzduit evenimentul organizat pentru a zecea oară de Consiliul Județean Mureș, Instituția Prefectului și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Valea Mureșului”. Primăria municipiului Reghin, alături de cele ale comunelor Aluniș, Brâncovenești, Suseni, Rușii-Munți, Vătava, Deda, Răstolița, Lunca Bradului, Stânceni și Petelea au amenajat un sat alegoric deosebit și au primit mii de vizitatori.
Chiar dacă din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ,,Valea Mureșului” fac parte 11 comune şi două oraşe, în acest an, Topliţa, Ideciu şi Breaza au lipsit de la festival.
Deschiderea festivă…
…a evenimentului a avut loc sâmbătă, după ora 18, în prezenţa oficialităţilor judeţene şi a primarilor tuturor localităţilor participante dar şi a ministrului Mircea Duşa care a fost însoţit de primarul Sibiului Klaus Johannis. După festivitate, oficilaii au vizitat satul alegoric şi s-au declarat impresionaţi de tot ceea ce au văzut.
Fiecare casă a fost amenajată cu mare grijă, astfel încât vizitatorii au putut admira tot ce are Valea Mureşului mai valoros în materie de tradiţii, meşteşuguri şi istorie locală. Nu au lipsit nici mâncărurile tradiţionale, oaspeţii fiind întâmpinaţi cu preparate delicioase pregătite de gospodinele localităţilor respective.
Casa municipiului Reghin…
… din satul alegoric al a Festivalului ,,Văii Mureșului” a purtat amprenta celor nouă ediţii anterioare. Vizitatorii au putut vedea o mini-expoziţie de fotografii, icoane deosebite alături de meşteri populari şi artizani cu produsele lor unice în zona noastră, produse de dogărit, jucării confecţionate manual din lemn, dar şi un stand cu sucuri şi conserve. Oaspeţii au fost primiţi cu mare cinste, iar ansamblurile populare care activează la Casa de cultură ,,Eugen Nicoară” au întregit atmosfera cu folclor de calitate.
Pe scena fesivalului…
… amenajată în mijlocului platoului ,,La Alei” au evoluat ansambluri folclorice de pe întreaga vale a Mureşului, cu cântece, dansuri şi obiceiuri specifice. Spectacolul de muzică populară a fost întregit în cele două zile de artiştii consacraţi Petrică Mureşan, Andrei Romanică, Răzvan Năstăsescu, Ioan Şopterean, Cristian Ţăran, Anca Neamţu, Ovidiu Furnea.
Prima seară de festival s-a încheiat cu recitalurile susţinute de Homonyk Sandor, Dody, Ana Baniciu, Vescan şi Puya, care au fost urmate de un spectaculos foc de artificii. Duminică seara au urcat pe scenă Ducu Bertzi, Mandinga şi Voltaj. Festivalul s-a încheiat târziu în noapte cu un foc de tabără.
La standurile comercianţilor..
…participanţii au putut găsi doar mâncare tradiţională şi produse autentice, specifice locului. Micii, kebabul, shaorma şi alte preparate adoptate de români în ultimii ani au lipsit cu desăvârşire.

Emeşe ARDELEAN

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.