M.I.S.A.PĂRUT – de la Reactorul clujean la Teatrul Național din Târgu-Mureș

În 15 iunie, ora 19:30, la Teatrul Național din Târgu-Mureș, sala studio, se va juca spectacolul M.I.S.A.PĂRUT, o producție a teatrului independent Reactor de creație și experiment din Cluj-Napoca. Spectacolul face parte din proiectul Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente, și a avut premiera în 24 mai la Cluj, fiind apoi prezentată, în 6 iunie, la Centrul de Teatru Educațional Replika din București.

M.I.S.A.PĂRUT pleacă de la scandalul mediatic legat de Mișcarea de Integrare Spirituală în Absolut și relația ei cu justiția din România. În 2004, în urma unei istorii de articole denigratoare care data încă din anii ‘90, o percheziție în locuințele comune ale yoghinilor a fost prezentată drept „cea mai mare operațiune împotriva crimei organizate din România post-decembristă”.

13 ani mai târziu, scandalul s-a aplanat, dat stigmatul persistă. Toată lumea are o părere despre MISA, despre ce se întâmplă acolo în spatele ușilor închise, iar aceste păreri sunt aproape în totalitate rezultate ale modului în care au fost prezentate evenimentele în presă. Dar care este povestea lor? Cine sunt acei oameni care sfidează întreaga societate prin opțiunile lor de lifestyle?

Din povestea extrem de complexă din jurul MISA, creatorii M.I.S.A.PĂRUT au ales să vorbească în principal despre aspectele cele mai personale, despre modul în care au fost afectate de scandal persoanele care practică yoga la școala MISA, în special o tânără femeie care a fost internată cu forța la psihiatrie din cauza asocierii ei cu gruparea yoghină.

În final, în loc de concluzii, rămân întrebări: ce este normal? Cât de periculoasă e o presă în căutare de scandal cu orice preț? Ce moștenire în atitudine și gândire ne-a rămas de la regimul comunist? Cât de mult preț punem pe libertatea individuală versus tradiție? Ce se întâmplă când morala e confundată cu legea?

 

Spectacolul M.I.S.A.PĂRUT face parte din proiectul Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente, care își propune realizarea unor spectacole de teatru documentar pornind de la întâmplări semnificative din istoria recentă a României.

 

 

M.I.S.A.PĂRUT

de Alexa Băcanu

 

Cu: Cătălin Filip, Raluca Mara, Oana Mardare, Bogdan Bob Rădulescu

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

Scenografia: Anda Pop

Muzica: Danaga

 

Mulțumiri: Gabriel Andreescu, Cornel Mihalache, Dana Crăescu, Cosmina Oprea, Marian Cobuz, Robert Antal

 

Spectacolul nu este recomandat persoanelor cu vârsta sub 16 ani.

ATENȚIE! Spectacolul folosește stroboscop și nu este recomandat persoanelor cu probleme cardiace sau epilepsie.

 

„Exerciții de democrație. Investigarea istoriei recente” este un proiect cultural al platformei Reactor Social, finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, de Primăria și Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca și de Consiliul Județean Cluj.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

 

________________________________________________

Mai multe detalii despre proiectele Reactor de creație și experiment pe site-ul nostru: www.reactor-cluj.com, pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ReactorCluj și cea de Instagram: www.instagram.com/reactor.cluj

 

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.