M U K L E S !

moca rudyMotto : Lumea nu va fi distrusă de cei care
fac rău, ci de aceia care nu fac nimic!
Einstein

Ceea ce mă îngrozește, nu este opresiunea celor răi, ci indiferența celor buni ! De o bună bucată de vreme se vorbește și se scrie despre rezultatele finale ale recensământului (opțional- sbl. proprie), exprimându-se îngrijorarea privind scăderea numărului populației de cetațeni de etnie română! Efectul produs de acest șuvoi de informații este cel scontat! Care ar fi ,,motivația,, care a produs acest effect ? Care este cauza? Socilogii, psihosociologii, stastisticienii și cercetătorii calității vieții ar trebui sa ofere răspunsurile … apolitice! Ceea ce vreau să aduc în fața opiniei publice, este ,,îngrijoararea,, cu care este privită creșterea numerică a cetățenilor de etnie romă! Cetățenii de etnie romă NU s-au înmulțit îngijorător, ci, îmbucurător, și-au asumat apartenența la etnia romă  Ce este atât de… ,,tulai Doamne, țiganii se înmulțesc nepermis de repede și de mult,,?

Romii au rămas la fel față de procentul de natalitate pe care-l aveau și până acum, după cum au rămas la acelși procent de speranță de viață cea mai scăzută, cea mai defavorizata categorie socio-profesională, cea mai respinsa etnie ( conform sondajelor specialiștilor), cea mai manipulabilă categorie și cea mai opresată colectivitate umană ! Despre așa ceva nu se scrie nimic ? MUKLES !

Adică tacere totală. Concis:efectul negativ de scos la vedere, în timp ce cauza acestui efect și… despre indiferența decidenților – ,,mukles,, = nimic ! Vă propun un exercițiu de imaginație, în cadrul ,,convenției socio-teatrale,, : O populație ce și-a asumat apartenența etnică romă, în procent de 8,9 %, credeți (?) că nu are așteptări față de orizontul unei vieți normale, a unui tratament egal, non-discriminatoriu, al acceptării și dezvoltării sale personale, collective; al dorinței de a fi acceptată și privită cu înțelepciunea echilibrului evaluării corecte a meritelor individuale; al renunțării la obositoarea, păguboasa și supra-saturata ideologie a rejudecăților și mentalităților xenophobe ; al supra-saturației așezării tuturor în ,,același ceaun țigănesc,, cu rezultat nefast față de meritele recunoscute ale individului rom, ce se vede pus în situația de a ,,renunța,, la asumarea propriei etnii rome, dezvoltând stigma de sine față de o etnie ce-l ,,defavorizeaza,,socio- professional. Cum se poate ca, ani de-a rândul, cu neobositoare consecvență, să se ,,refuze,, comunității romilor mureșeni posibilitatea de a avea ,,locul asigurat,, – aidoma cu cel al minorității maghiare- în media scrisă si audio-vizuală ?

Cum se poate, ca la o populație de 8,9 % romi, ( în realitate mult mai mulți ) niciun post de televiziune ce se autdefinește a fi ,,televiziunea tuturor mureșenilor,, să nu aibă o emisiune cu și despre romi, stabilă și permanentă ? Cum se poate ca, toate ,,culorile politice,, ideologiile lor, politica acestora de ,,echidistanță și echilibru,, să nu fie interesată și să omită , cu ostentație, ani de-a rândul, totala lipsă a romilor din mass-meadia și ,,grija față de mai binele cetățeanului,,?

Colegii de breaslă, încercă să acopere acest ,,vid (auto)-asumat ,, al politicienilor, al decidenților și al patronilor de trusturi de presă…care deservesc și servesc potentații și mai marii trusturilor de presă. Patronii trusturilor de presă, nu sunt interesați de acordarea de spații în presa scrisă sau cea audio-vizuală…dar, obligă angajații să aducă materiale din cadrul comunității romilor ! Ei bine, nu prea au acces în comunitatea romilor, pentru ca toată presa și-a clădit un renume ,,negru,, printre romi – acela de a-i arăta pe romi, numai și numai din perspective negativă.

Am scris presa, nu press-manul ! Cum să fie (auto)educată populația, din perspective corectitudinii , a informației corecte, a imaginii, a cutumelor culturale și al modelului de viață, al exercițiului democratic al acceptării alterității umane și al mult-trâmbițatei politici ,,de centru-dreapta,, echilibrate ; al egalității de șanse, etc și bla-bla-bla…când telespectatorul-privitor al emisiunilor ,,educative,, oferite de posturile de televiziune, este saturat cu exemple negative de comportament necivilizat și infracțional al ,,oricărui brunet,, pe care-l trecem în custodia etniei romilor , ca să ,,scăpăm noi cu fața curată,,? Prezumția de vinovăție față de oricare brunet, este , déjà o obișnuință ! Dacă avem exemplul pozitiv al unui rom, acesta este considerat a fi ,,o execepție,, ! Execepții rome sunt cu sutele ! Nu-i cunoaște-ți ? Firesc …nimeni nu-i interesat să-i scoată ,,la vedere,, ! Cică, nu prezinta interes….target scăzut! Crește targetul daca se arată, în exces, viol, bătaie,furt,crima,sinucidere,urlete,circăraie,etc ! Așa suntem cunoscuți pentru că așa ne auto-întreținem imaginea! Vă mai mirați de denominările peiorative cu care suntem catalogați ? Cine le promovează ? Mukles, nu-i așa ?

Poate citește careva…poate va fi interesat cineva…poate publică vreo presă locală…poate ne vom trezi și deștepta….poate. Mottoul este valabil ! Cine are curajul de ,,sparge ghiața,,? Eu sunt cel ce se auto-depașește, zicea Camus ! Eu la fel ! Dumneavoastră ?

RUDY MOCA

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.