Maeștrii informaticii la Tîrgu-Mureș

La sfârșitul săptămânii trecute s-a desfășurat la Tîrgu-Mureș cel mai important concurs de informatică din țară. Mai multe detalii am primit de la Marius Dumitran, președintele concursului Algoritmiada, organizat de Asociaţia Info Arena: „Asociația Info Arena este o organizație menită să pregătească tinerii în informatică, în programare. A fost creată în 2003 de un elev de liceu, din Bârlad. Este un ONG ai cărei membri sunt în general studenți și elevi foști olimpici la informatică. Anul acesta concursul se desfășoară la Tîrgu-Mureș, la Colegul Național „Al. Papiu Ilarian”, unde ne-am bucurat și de sprijinul domnului director Bui Simion. Concursul se desfășoară din 2006, anual. În acest an au fost 450 de concurenți, la patru categorii de vârstă (clasele V-IX, clasa a X-a, clasele XI-XII și open – fiindcă pot participa și profesori sau programatori. În finală au ajuns 40 de concurenți. La concurs participă cam toții premianții la faza națională a olimpiadei de informatică, ceea ce face ca Algortimiada să fie cel mai puternic concurs de informatică din țară. De-a lungul timpului acest concurs a fost pentru mulți tineri o rampă de lansare pentru intership-uri în străinătate la companii de profil”.

A doua zi după finala Algortimiadei s-a desfășurat la Colegiul Național ,,Al. Papiu Ilarian”, un alt concurs, numit Info Arena Cup, la care au participat pe lângă cei 40 de concurenți din finală și două echipe din Tîrgu-Mureș (formate din elevi de la Colegiile Papiu și Unirea) și echipa națională a Elveției. Premiile totale au fost de aproximativ 11.000 de lei.
„Vineri s-a desfășurat prima ediție a concursului internațional pe bază de invitație Infoarena Cup. Printre participanții de anul acesta se numără Echipa Națională a Elveției, toți finaliștii Algoritmiadei, echipa Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian” Tîrgu-Mureș și echipa Colegiului Național „Unirea” Tîrgu-Mureș. Proba a constat în rezolvarea a trei probleme de natură algoritmică, cu un grad ridicat de dificultate – de nivelul olimpiadelor internaționale – pe parcursul a 5 ore (9:30 – 14:30).

Rezultatele au fost echilibrate, având în același timp și un factor surpriză: cu toate că la concurs au participat atât elevi de liceu, cât și studenți și angajați (cel mai în vârstă participant având 30 de ani), locurile 1, 2 și 3 au fost obținute de către trei elevi, din clasele a XI-a, a X-a și a IX-a, toți trei membri ai Lotului Național de Informatică. Setul de probleme s-a dovedit a fi bine ales, deoarece fiecare dintre cele trei probleme a fost rezolvată complet de cel putin un competitor, dar nimeni nu a reușit să le rezolve integral pe toate trei, punctajul maxim fiind de 230 de puncte (din 300).

În după-amiaza zilei de vineri concurenții au compensat stresul și emoțiile de dimineață cu activitățile pregătite de către echipa Infoarena: fotbal, karting și tenis de masă, iar seara, începând cu ora 19:00, a avut loc festivitatea de premiere”, ne-a declarat Cezar Mocan, elev în clasa a XII-a și membru al echipei Infoarena.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.