Maghiarii se pregătesc de alegeri

Mai sunt doar trei luni până la alegerile din iunie, iar bătălia pentru fotoliul de primar al principalelor municipii şi oraşe, respectiv pentru cel al judeţului începe să se ascută. Primarii şi preşedintele Consiliului Judeţean trag tare ca să mai câștige din electorat, iar contracandidații vin puternic din urmă. Listele nu sunt complet definitivate, iar proiectele (promisiunile) sunt pe masa discuțiilor. Ce ne aduc inedit alegerile locale, cine sunt candidații, ce vor și ce aduc nou în lupta electorală citiți în continuare…

Surpriza

Cea mai mare surpriză vine din partea maghiarilor, care vor avea, cel mai probabil, pentru Primăria Tîrgu-Mureș doi candidați – prof. univ. dr. Benedek Imre, şeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, şi dr. Vass Levente, preşedintele Consiliului de Administraţie a Spitalului Clinic Judeţean. Intrarea în cursă a ambilor candidaţi de etnie maghiară, primul susţinut de către o coaliţie civică, celălalt candidatul UDMR Tîrgu-Mureş, nu poate decât să-i bucure pe contracandidații lor, aflaţi pentru prima dată într-o situaţie atât de avantajoasă şi putând să profite de împărţirea electoratului maghiar.

Vass e sigur

Președintele filialei Mureș a UDMR, Kelemen Attila, a declarat că încă nu au fost stabiliți candidații finali pentru toate primăriile din județ. Totuși, anumite candidaturi sunt deja sigure: „Domnul dr. Vass Levente la Tîrgu-Mureș; la Reghin – domnul Nagy András, actualul primar; iar la Sovata – domnul Peter Ferenc”, ne-a transmis Kelemen Attila. În privința Consiliului Județean dânsul a precizat: „La Consiliul Județean nu s-a luat încă o decizie finală, dar probabil doamna Lokodi va fi candidat la CJ”. Actualul şef al judeţului a precizat însă, pentru Punctul, că nu va da nicio declarație legată de un viitor mandat în fruntea CJ până în momentul în care nu va fi confirmată oficial de către conducerea UDMR Mureş.

Contactat telefonic, Vass Levente, candidatul UDMR la Primăria Tîrgu-Mureș, ne-a declarat că încă nu a finalizat lista cu proiectele pentru Tîrgu-Mureș, dar aceasta este în lucru, urmând să transmită presei informațiile în cel mai scurt timp. Totuși, a promis că ne va relata câteva dintre acestea, dar până la închiderea ediției, nu a reușit să ni le transmită.

,,Proiecte frumoase” de Reghin

Primarul din Reghin, Nagy András de la UDMR a spus, pentru Punctul, că dacă va obține un nou mandat va lansa niște proiecte foarte frumoase. În primul rând, „la sfârșitul acestui an vreau să termin toate proiectele începute. Vom lucra la lărgirea străzilor și decongestionarea circulației, precum și la dezvoltarea vieții sportive și de agrement: zona ștrandului, zona Mureșului”, a declarat Nagy András. Dar lista proiectelor pentru noul mandat continuă: „Scoaterea tuturor punctelor de posibile focare de infecție din oraș, inclusiv amenajarea cursurilor pâraielor din oraș, dotându-le cu sisteme de filtrare pentru curățarea apei. Reabilitarea din fonduri europene a școlilor care încă nu au fost reabilitate (două școli). Întreținerea bunelor relații cu investitorii”. În plus, primarul Nagy a precizat că, în cadrul campaniei electorale de anul acesta, va prezenta detaliat aceste proiecte. Printre principalele realizări ale actualului mandat, Nagy András a amintit cele mai importante: „reabilitarea intersecțiilor drumurilor (sensuri giratorii), reabilitarea zonelor de agrement și a tuturor terenurilor de joacă (18 la număr), reabilitarea școlilor și a spitalului”. De asemenea, de pe lista realizărilor nu pot lipsi nici: construirea unei clădiri noi pentru o grădiniță, înființarea căminului de noapte, construirea unui bloc social cu 30 de apartamente.

Sovata, proiecte unul și unul

Primarul orașului Sovata, Peter Ferenc, a spus că, dacă va obține un nou mandat, dorește mai întâi să finalizeze proiectele începute în actualul mandat. „Momentan, prin Programul Operațional Regional, axa 5.2, am câștigat proiectul ,,Drumul sării”; s-a semnat contractul de finanțare și acum este perioada de licitații; acest proiect trebuie terminat. Un alt proiect este cel legat de drumuri forestiere pe Măsura 122 – și în acest caz a fost semnat contractul și suntem în perioada de licitații. Aceste proiecte care sunt câștigate trebuie finalizate în anul acesta și în următorii doi ani. Totodată avem un proiect Casa Verde pentru spital și liceu. Peste câteva luni vom pune în funcțiune Lacul Tineretului din Sovata”. Apoi, importante sunt proiectele pentru noul mandat, care vor fi influențate de noua perioadă de finanțare europeană care va începe în 2014 și care se vor axa pe „dezvoltarea turismului și pe îmbunătățirea infrastructurii: mai există o mulțime de străzi care trebuie asfaltate. Vom asfalta toate străzile interioare din orașul Sovata, stațiunea fiind acum asfaltată; trebuie să ne gândim și la posibilitățile de recreere în Sovata: dacă vom avea finanțare, ar fi nevoie de o nouă pârtie de schi; pentru ca Lacul Ursu să nu mai fie atât de solicitat ar fi necesar să fie construite alte zone de îmbăiere și astfel ne-am gândit la un mic Aqua Park care ar trebui construit în Sovata și pentru care vom depune proiecte în cazul în care vor fi posibilități de finanțare”, a declarat Ferenc Peter.

Referitor la cele mai importante proiecte realizate în ultimul mandat, primarul din Sovata a declarat: „Cel mai mare proiect pe care l-am predat acum este refacerea infrastructurii de apă și canalizare în orașul Sovata, ceea ce însumează 40 de km de rețea, modernizarea stației de epurare și a celor două uzine de apă. Am terminat proiectul PHARE cu infrastructura rutieră: asfaltarea stațiunii Sovata și a aleilor din jurul lacurilor. Am terminat sala de sport la Școala generală Nr. 2. Am construit, pe Ordonanța 7 referitor la infrastructura sportivă, un mini teren artificial de fotbal, care este iluminat și pentru perioada de noapte. Prin finanțare BERD am realizat opt săli de clasă la Grupul Școlar „Domokos Kazmer”, unde s-au construit și noi ateliere și laboratoare”.

Lokodi, încă o candidatură?

Conducerea UDMR Mureş nu a propus încă un candidat pentru CJ Mureş. Însă, cel mai probabil, va fi tot Lokodi Emőke, prezentă în fruntea CJ din 2004. În perioada în care aceasta a fost în fruntea Consiliului Judeţean Mureş au fost semnate proiecte finanţate din fondurile Uniunii Europene în valoare de peste 150 de milioane de euro, printre acestea numărându-se „Sistemul integrat de gestiune a deşeurilor”, „Extinderea reţelei de apă şi canalizare”, „Parc auto pentru sporturi cu motor”, „Reabilitarea DJ 142”.

Vasile Dancea

Comentează cu Facebook
Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.